Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Domowa bagietka z żurawiną"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11802
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1285
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12443
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 3350
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11802
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1285
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12443
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 3350
Składniki
Mleko wlej do rondelka i podgrzej. Rozkrusz do miski drożdże, dodaj łyżeczkę cukru, zalej mlekiem i dobrze wymieszaj. Stopniowo dodaj mąkę, sól i oliwę. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Umytą żurawinę i nasiona słonecznika dodaj do wyrośniętego ciasta i dobrze wymieszaj. Ciasto podziel na dwie części i uformuj bagietki. Poprzecinaj je z wierzchu kilkakrotnie.
Połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 20 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190° C. Wystudzone bagietki podawaj np. z serowym fondue.Źródło: Na żywo