Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Domowa bagietka z żurawiną"
Przepis dnia
ciasteczka są przepyszne, szczerze polecam. Nie zamieniajcie smalcu na inny t...
Odsłon: 54160
Proponuję przepis na pyszne i proste danie - kurczak w sosie słodko-kwaśnym,...
Odsłon: 509
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 5437
Przepis dnia
ciasteczka są przepyszne, szczerze polecam. Nie zamieniajcie smalcu na inny t...
Odsłon: 54160
Proponuję przepis na pyszne i proste danie - kurczak w sosie słodko-kwaśnym,...
Odsłon: 509
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 5437
Składniki
Mleko wlej do rondelka i podgrzej. Rozkrusz do miski drożdże, dodaj łyżeczkę cukru, zalej mlekiem i dobrze wymieszaj. Stopniowo dodaj mąkę, sól i oliwę. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Umytą żurawinę i nasiona słonecznika dodaj do wyrośniętego ciasta i dobrze wymieszaj. Ciasto podziel na dwie części i uformuj bagietki. Poprzecinaj je z wierzchu kilkakrotnie.
Połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 20 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190° C. Wystudzone bagietki podawaj np. z serowym fondue.Źródło: Na żywo