Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 272
Dodano: 28.11.2010
Odsłon: 60418
5-6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Ciasto: Do dużej miski wlewamy mleko, dodajemy drożdże i mocno mieszamy do rozpuszczenia drożdży, wlewamy oliwę, resztę składników i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do ciepłego miejsca aż ciasto urośnie.
Farsz: Por, paprykę, pieczarki, pomidor i salami kroimy w paski. Ser trzemy na grubej tarce.
Rozgrzać piekarnik do 220''''C, blachę wysmarować lekko oliwą, wyłożyć na nią cisto i równomiernie rozprowadzić. Posmarować keczupem całą górę ciasta i rozłożyć składniki w kolejności: salami, por, papryka, pomidor, pieczarki i ser. Górę można posypać oregano.
Wsadzamy pizze do piekarnika i pieczemy ok 15-20 minut.
GOTOWE! Smacznego!
Na skróty
Komentarze do przepisu (9)

iwona86 19 października 2015Zgłoś do usunięcia
przepyszna :)10 Kto głosował? | Odpowiedz

mama_smerfka 21 lipca 2015Zgłoś do usunięcia
na jaką grubość należy rozwałkować ciasto i czy z ilości podanych na ciasto wyjdzie mi spód wielkości oryginalnej blachy dodanej do piekarnika?14 Kto głosował? | Odpowiedz

malga8 18 maja 2011Zgłoś do usunięcia
bardzo dobre ciasto na pizze ---- na wierzch dalam koncentrat pomidorowy, duszona cebule, smazone pieczarki i gotowane mieso, a po upieczeniu pizze posypalam swiezo pokrojona bazylia...9 Kto głosował? | Odpowiedz

Izabela1 27 grudnia 2010Zgłoś do usunięcia
Pychota, ciasto najlepsze !!!9 Kto głosował? | Odpowiedz

avril 03 grudnia 2010Zgłoś do usunięcia
Bardzo dobry przepis na ciasto,rewelacja! :}9 Kto głosował? | Odpowiedz

Jacus60 02 grudnia 2010Zgłoś do usunięcia
Bardzo dobra .... jezeli teraz zmienicie troche to co na wierzch dostaniecie naprawde cos oryginalnego. Ja placek ciasta smaruje pesto, potem daje na to mlody szpinak przesmazony z czosnkiem na masle tak tylko aby zmiekl, na to krusze ser fetta, najlepsza bulgarska bo grecka bedzie zbyt kremista, posypuje wszystko serem zoltym (mozzarella) ale niezbyt grubo. Do sera wkladam przeciete na pol pomidorki koktajlowe przecieta strona go gory. Mozna delikatnie oproszyc slodka wegierska papryka i do pieca. Sma srodziemnomorski i jest to cos dla wegeterian bo miesa tam jakby nie stwierdzono.Inny przepis bardziej wykwintny to placek smarujemy kwasna smietana, posypujemy pocieta drobna zielona cebulka i garscia malutkich kaparow (jezeli macie duze trzeba po prostu pokroic drobno) na to plastry wedzonego lososia oraz po krojony cienko w plasterki camembert. Calosc oproszyc mozzarella ale tylko tak aby zwiazal ze soba camembert i lososia ... po wyjeciu z pieca posypac drobno pokrojonym koprem .... koper z lososiem pasuja do siebie idealnie. Do obu pizz polecam biale winko .... schlodzone ... polwytrawne:) Smacznego!
1 Kto głosował? | Odpowiedz

Attaga08 01 grudnia 2010Zgłoś do usunięcia
mmmmmmmm ląduje do ulubionych8 Kto głosował? | Odpowiedz

tygrasek 29 listopada 2010Zgłoś do usunięcia
mniam, mniam7 Kto głosował? | Odpowiedz

misia0309 29 listopada 2010Zgłoś do usunięcia
Zrobiłam ją wczoraj na kolacyjkę. Rzeczywiście baaardzo smaczna i syta. W końcu znalazłam idealny przepis na pizzę!8 Kto głosował? | Odpowiedz