Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Domowa zacierka z pesto i tuńczykiem"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11299
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4945
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1142
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9844
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1461
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11299
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4945
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1142
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9844
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1461
Składniki
Z mąki, jajek i szczypty soli zagnieść gładkie, dość twarde ciasto. Odskubywać po kawałku i rolować na stolnicy, tak, by powstały długie kluseczki. Wrzucać je na osolony wrzątek i gotować ok. 5 minut. Odcedzić.
Liście bazylii opłukać, czosnek obrać, ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni. Wszystko razem zmiksować. Dolać oliwę, wymieszać z parmezanem, dodać sól i pieprz do smaku. Wymieszać z ugotowanymi kluseczkami.
Tuńczyka osączyć, rozdzielić na kawałki. Wymieszać z zacierkami. Dodać umyte, przekrojone pomidorki, posypać świeżo zmielonym pieprzem.
Jeśli pesto będzie miało zbyt mdły smak, można dodać sok z cytryny. Taki sos możesz przygotować także z rukoli albo natki pietruszki.
ok. 25 minut.Źródło: Twoje Imperium