Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Drożdżowy wieniec po włosku"
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34165
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1371
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113601
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34165
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1371
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113601
Składniki
Pestki słonecznika upraż na suchej patelni, przesyp na talerzyk. Cebulę oraz czosnek obierz, bardzo drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę. Włóż mięso i mieszając od czasu do czasu, smaż, aż się zrumieni. Dodaj wtedy cebulę i czosnek, smaż jeszcze ok. 2 min.
Do mięsa dołóż pomidory w puszce, przypraw solą, pieprzem oraz cukrem. Wymieszaj, duś 5 min. Bazylię opłucz, osusz. Listki poodrywaj od gałązek i grubo posiekaj. Łyżkę ziół odłóż do posypania wieńca, resztę natomiast dodaj do mięsa razem ze słonecznikiem. Masę dokładnie wymieszaj i odstaw, by wystygła.
Ciasto na pizzę rozwiń na stolnicy oprószonej mąką, lekko je rozwałkuj. Rozłóż na nim plasterki mozzarelli. Na to wyłóż przygotowaną masę mięsną. Zwiń ciasto. Rulon przenieś na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zwiń go tak, by powstał wieniec.
Od zewnętrznej strony wytnij nożem z ciasta 5 niewielkich otworów. Wieniec piecz 25 min w 200 st. Podawaj na gorąco, posypany bazylią.Źródło: Tina