Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Duszone mięso z polentą"
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 214
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 47
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3304
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 214
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 47
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3304
Składniki
Grzyby opłucz i zalej gorącą wodą. Mięso pokrój w niezbyt dużą kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć mięso, obsmaż na rumiano. Przełóż je do żaroodpornego naczynia, oprósz solą oraz pieprzem.
Na tej samej patelni przesmaż cebulę. Przełóż ją do mięsa a na patelnię włóż osączone z nadmiaru płynu grzyby i smaż 2-3 min. Przełóż je do naczynia z mięsem i całość delikatnie wymieszaj. Bulion, wodę z moczenia grzybów, wino oraz przeciśnięty przez praskę czosnek starannie wymieszaj. Płynem zalej mięso. Piecz pod przykryciem 90-120 min w temp. 180°C, od czasu do czasu mieszając.
Do garnka z 1 i 1 l osolonego wrzątku cienkim strumieniem wsyp kaszę kukurydzianą energicznie mieszając. Wciąż mieszając doprowadź do wrzenia a następnie zmniejsz ogień do minimum i gotuj kaszę 40-50 min (od czasu do czasu mieszając). Na koniec dodaj masło oraz parmezan, wymieszaj.
Formę z kominkiem posmaruj olejem. Przelej kaszę, wierzch wyrównaj łyżką i przykryj folią spożywczą. Gdy wieniec z polenty wystygnie, przełóż na talerz, środek wypełnij mięsem i sosem.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 490 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie