Do góry

Dania główne Przepis na:

Duszone roladki drobiowe

Duszone roladki drobiowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 19009

Dodano:

Odsłon: 5

Przepis wart wypróbowania: "Duszone roladki drobiowe"

Składniki

  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 1 duża brzoskwinia
  • 1 por
  • 2 łyżki serka mascarpone
  • 4 plastry boczku gotowanego
  • 250 ml bulionu drobiowego
  • 50 ml wina białego wytrawnego
  • kilka gałązek świeżej mięty
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka mąki pszennej do zagęszczenia
  • sól morska do smaku
  • mielony pieprz kolorowy do smaku
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Duszone roladki drobiowe

Przygotowanie

  1. Pierś z kurczaka myję, dzielę na dwie porcje, rozbijam tłuczkiem przez woreczek foliowy. Oprószam solą i pieprzem, z jednej strony smaruję serkiem mascarpone. Brzoskwinię myję, przekrawam, usuwam pestkę. Miąższ kroję na cząstki.

  2. Por opłukuję, odcinam 2 kawałeczki (po ok. 4 cm), resztę kroję w krążki. Na kotletach posmarowanych serkiem kładę po kawałku pora i cząstki brzoskwini. Posypuję porwanymi listkami mięty. Mięso roluję i owijam plastrami boczku.

  3. Roladki obsmażam z każdej strony na rozgrzanym oleju. Przekładam do rondla razem z tłuszczem. Wlewam bul ion i wino, duszę pod przykryciem 20 min. Roladki wyjmuję z wywaru, trzymam w cieple.

  4. Por pokrojony w krążki szklę na maśle, dodaję do wywaru. Sos zagęszaczam mąką rozrobioną w małej ilości wody, przyprawiam. Roladki podaję z sosem.

  5. ok. 50 min. Porcja kosztuje ok. 3,50 zł. Porcja zawiera ok. 380 kcal.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń