Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 115
Polecam.
Odsłon: 1008
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 115
Polecam.
Odsłon: 1008
Składniki
Ziemniaki kroimy w grube plastr. Zlisci kapusty wycinamy grube zylki. Boccek kroimy w plastry,odkroiwszy uprzedni w calosci skore, pozostawiajac na niej troche tluszczyku. Marchew kroimu w slupki. Cebule w krazki. Por przekroic przez cala dlugosc na 4 czesci, obcinajac koncowki z obu stron.Fasolke oczyscic z korzonkow.
Na dno naczynia wylac ok. 4 lyzek oleju, na wylozyc pokrojona w paski skorke z boczku, tluszczykiem do spodu,nastepnie dokladnie przykryc dno liscmi kapusty potem troche marchewki nastepnie warstwa ziemniakow,plastry boczku,troche cebuli, moze byc ogorek kiszony,troche fasolki, ziemniaki,troche pora,marchewka,cebula,boczek,liscie kapusty i tak do wyczerpania skladniko,solac i pieprzac do smaku poszczegolne warstwy.
Mozna sobie tu pozwolic na rozna dowolnosc,co do grubosci warstw i ich kolejnosci. Mozna dodac swieza papryke, jezeli ktos lubi ,bo ona jednak troche zdominuje smaki.
Zasasada jest jednak zeby na spodzie i na wierzchu byla spora warstwa lisci kapusty.Mozna dodac kwasne jablka, sliwki suszone i i warzywa w/g uznania. Ilosci skladnikow tez dowolna. Piec na wolnym ogniu ok. 40 min.ale najlepiej sprawdzic kiedy ziemniaki beda miekkie, bo pozostale warzywa moga byc chrupkie no i kapusta tez raczej zeby byla miekka. Smacznego.