Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5351
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 227
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 811
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 937
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 144
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2836
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5351
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 227
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 811
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 937
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 144
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2836
Składniki
Ziemniaki kroimy w grube plastr. Zlisci kapusty wycinamy grube zylki. Boccek kroimy w plastry,odkroiwszy uprzedni w calosci skore, pozostawiajac na niej troche tluszczyku. Marchew kroimu w slupki. Cebule w krazki. Por przekroic przez cala dlugosc na 4 czesci, obcinajac koncowki z obu stron.Fasolke oczyscic z korzonkow.
Na dno naczynia wylac ok. 4 lyzek oleju, na wylozyc pokrojona w paski skorke z boczku, tluszczykiem do spodu,nastepnie dokladnie przykryc dno liscmi kapusty potem troche marchewki nastepnie warstwa ziemniakow,plastry boczku,troche cebuli, moze byc ogorek kiszony,troche fasolki, ziemniaki,troche pora,marchewka,cebula,boczek,liscie kapusty i tak do wyczerpania skladniko,solac i pieprzac do smaku poszczegolne warstwy.
Mozna sobie tu pozwolic na rozna dowolnosc,co do grubosci warstw i ich kolejnosci. Mozna dodac swieza papryke, jezeli ktos lubi ,bo ona jednak troche zdominuje smaki.
Zasasada jest jednak zeby na spodzie i na wierzchu byla spora warstwa lisci kapusty.Mozna dodac kwasne jablka, sliwki suszone i i warzywa w/g uznania. Ilosci skladnikow tez dowolna. Piec na wolnym ogniu ok. 40 min.ale najlepiej sprawdzic kiedy ziemniaki beda miekkie, bo pozostale warzywa moga byc chrupkie no i kapusta tez raczej zeby byla miekka. Smacznego.