Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
SMACZNE , ZDROWE , PROSTE , DANIE NIE WYMAGA JUŻ ŻADNYCH DODATKÓW
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1279
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 113
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 45
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1279
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 113
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 45
Składniki
Kurczaka pokroić na części tak żeby skrzydełka udka piersi były osobno korpus który zostanie przekroić tak żeby żebra od dolnej części były oddzielnie.Należy go oczyścić z nadmiaru tłuszczu , ale nie wolno wycinać skóry , bo jest to istotny element w duszeniu. Ziemniaki , marchew , oraz cebulę pokroić w talarki. Ziemniaki grubości od 3 do 4 cm. Marchewkę od 0,5 cm do 1cm ze względu na jej twardość cebulę na 1 cm. Z papryki wydrążyć pestki i pokroić w paski według własnego upodobania. Na sam dół dużego garnka ułożyć kawałki mięsa tak żeby pokrywały całe dno. Posolić je i popieprzyć z obu stron.Można dodać również (trochę ziół prowansalskich , oregano , majeranku) Następnie układamy warstwę ziemniaków tak żeby pokryły mięso solimy i pieprzymy ją również i na nią układamy kolejną warstwę ziemniaków i również solimy i pieprzymy tak żeby każda warstwa była posolona.Po warstwie ziemniaków układamy warstwy marchewek które również przyprawiamy solą i pieprzem.Następnie układamy warstwę pokrojonej papryki , solimy i pieprzymy, i na samą górę warstwę cebuli którą również solimy i pieprzymy. Na samą górę kiedy wszystko już mamy ułożone wlewamy 3 - 4 łyżki oleju i 1 maks 2 łyżki wody. Zakładamy pokrywkę i stawiamy na średni ogień na godzinę. po 50 minutach duszenia , na wierzch rozkruszamy kostkę rosołową. Kiedy minie godzina sprawdzamy czy marchewka jest miękka bo to ona dusi się najdłużej. UWAGA : w razie gdybyśmy zauważyli że danie wytwarza zbyt dużą ilość soków odlewamy nadmiar płynu bo ma się dusić a nie gotować. Natomiast jeśli stwierdzimy że jest za sucho , a marchewka jest jeszcze twarda dodać wody. Danie jest lepsze gdy postoi jeszcze20 - 30 minut po ugotowaniu. Mi osobiście najbardziej smakuje po kilku godzinach kiedy jest już letnie ale to już kwestia gustu