Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
SMACZNE , ZDROWE , PROSTE , DANIE NIE WYMAGA JUŻ ŻADNYCH DODATKÓW
Składniki
Kurczaka pokroić na części tak żeby skrzydełka udka piersi były osobno korpus który zostanie przekroić tak żeby żebra od dolnej części były oddzielnie.Należy go oczyścić z nadmiaru tłuszczu , ale nie wolno wycinać skóry , bo jest to istotny element w duszeniu. Ziemniaki , marchew , oraz cebulę pokroić w talarki. Ziemniaki grubości od 3 do 4 cm. Marchewkę od 0,5 cm do 1cm ze względu na jej twardość cebulę na 1 cm. Z papryki wydrążyć pestki i pokroić w paski według własnego upodobania. Na sam dół dużego garnka ułożyć kawałki mięsa tak żeby pokrywały całe dno. Posolić je i popieprzyć z obu stron.Można dodać również (trochę ziół prowansalskich , oregano , majeranku) Następnie układamy warstwę ziemniaków tak żeby pokryły mięso solimy i pieprzymy ją również i na nią układamy kolejną warstwę ziemniaków i również solimy i pieprzymy tak żeby każda warstwa była posolona.Po warstwie ziemniaków układamy warstwy marchewek które również przyprawiamy solą i pieprzem.Następnie układamy warstwę pokrojonej papryki , solimy i pieprzymy, i na samą górę warstwę cebuli którą również solimy i pieprzymy. Na samą górę kiedy wszystko już mamy ułożone wlewamy 3 - 4 łyżki oleju i 1 maks 2 łyżki wody. Zakładamy pokrywkę i stawiamy na średni ogień na godzinę. po 50 minutach duszenia , na wierzch rozkruszamy kostkę rosołową. Kiedy minie godzina sprawdzamy czy marchewka jest miękka bo to ona dusi się najdłużej. UWAGA : w razie gdybyśmy zauważyli że danie wytwarza zbyt dużą ilość soków odlewamy nadmiar płynu bo ma się dusić a nie gotować. Natomiast jeśli stwierdzimy że jest za sucho , a marchewka jest jeszcze twarda dodać wody. Danie jest lepsze gdy postoi jeszcze20 - 30 minut po ugotowaniu. Mi osobiście najbardziej smakuje po kilku godzinach kiedy jest już letnie ale to już kwestia gustu