Do góry

Dania główne Przepis na:

Dyniowa tarta na kruchym spodzie

Dyniowa tarta na kruchym spodzie

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28019

Dodano:

Odsłon: 5

Przepis wart wypróbowania: "Dyniowa tarta na kruchym spodzie"

Składniki

  • 30 dag mąki
  • 15 dag masła
  • 1/2 kg miąższu dyni
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki kremówki 30 proc
  • 15 dag wędzonego boczku w plasterkach
  • sól
  • pieprz
  • zioła
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Dyniowa tarta na kruchym spodzie

Przygotowanie

  1. Mąkę posiekaj z zimny masłem, dodaj 4 łyżki lodowatej wody oraz szczyptę soli. Szybko zagnieć ciasto. Owiń je folią spożywczą i włóż do lodówki na minimum 60 minut. Dynię pokrój w plastry, sparz w osolonym wrzątku, osącz.

  2. Jajka zmiksuj ze śmietaną, dopraw solą i pieprzem. Schłodzone ciasto rozwałkuj, wylep nim tortownicę, formując dość wysoki brzeg. Zapiecz na jasnozłoty kolor w piekarniku nagrzanym do 200 st.

  3. Na podpieczone ciasto wykładaj na przemian plastry dyni i boczku. Całość zalej masą śmietanowo-jajeczną. Piecz razem ok. 30 min w 180 st. Przed podaniem tartę udekoruj świeżymi ziołami, na przykład tymiankiem lub oregano.

  4. czas ok. 60 min; porcja – 250 kcal, cena 1,80 zł

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń