Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Dyniowa tarta na kruchym spodzie"
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 907
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1961
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 451
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 907
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1961
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 451
Składniki
Mąkę posiekaj z zimny masłem, dodaj 4 łyżki lodowatej wody oraz szczyptę soli. Szybko zagnieć ciasto. Owiń je folią spożywczą i włóż do lodówki na minimum 60 minut. Dynię pokrój w plastry, sparz w osolonym wrzątku, osącz.
Jajka zmiksuj ze śmietaną, dopraw solą i pieprzem. Schłodzone ciasto rozwałkuj, wylep nim tortownicę, formując dość wysoki brzeg. Zapiecz na jasnozłoty kolor w piekarniku nagrzanym do 200 st.
Na podpieczone ciasto wykładaj na przemian plastry dyni i boczku. Całość zalej masą śmietanowo-jajeczną. Piecz razem ok. 30 min w 180 st. Przed podaniem tartę udekoruj świeżymi ziołami, na przykład tymiankiem lub oregano.
czas ok. 60 min; porcja – 250 kcal, cena 1,80 złŹródło: Świat kobiety