Do góry

Dania główne Przepis na:

Dyniowe muffinki

Dyniowe muffinki

Autor:

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 19

Dodano:

Odsłon: 11364

Pyszne, puszyste muffiny - świetny sposób aby przemycić dynię do jadłospisu dziecka

Składniki

  • dynia piżmowa, 400 gramów
  • cukier trzcinowy, 120 gramów
  • Jaja, 4 sztuki
  • oliwa z oliwek Extra Vergin, 175 mililitrów
  • Mąka pszenna, 300 gramów
  • proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
  • orzechy włoskie zmielone, 3 łyżki
  • cynamon, 1 łyżeczka
  • sól morska, 1 szczypta
  • krem, na 4 sztuki:
  • śmietana 30-36%, 1.5 łyżki
  • skórka otarta z pomarańczy, 0.5 sztuki
  • skórka otarta z cytryny, 1 sztuka
  • sok z cytryny, 2 łyżki
> 6 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Dyniowe muffinki

Przygotowanie

  1. Dynię porządnie myjemy, drobno kroimy i miksujemy. Jeśli nie mamy miksera wystarczy ją zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

  2. Jaja ucieramy z cukrem i oliwą. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cynamonem i mieszamy do uzyskania jednolitej masy - można mikserem.

  3. Do ciasta dodajemy dynię oraz orzechy, delikatnie doprawiamy solą (2-3 młynki) i mieszamy za pomocą łyżki.

  4. Napełniamy foremki - silikonowe mogą być suche, metalowe wykładamy papilotkami lub delikatnie smarujemy oliwą z oliwek. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 25 minut (do suchego patyczka).

  5. Wszystkie składniki kremu ubijamy razem do uzyskania puszystej masy. Gdy zacznie się ubijać można spróbować i zobaczyć, czy nie trzeba czegoś dodać (np. cukru pudru lub soku z cytryny) ;-) Krem wstawiamy do lodówki, nakładamy na muffinki przed podaniem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

POMPOLINA 11 października 2012 wyglądają cudownie. Dynie posiadam więc pewnie niedługo też takie upiekę:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń