Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22695
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15058
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4808
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45124
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 690
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22695
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15058
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4808
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45124
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 690
Składniki
Mięso umyj i osusz. Wytnij błonki i chrząstki. Zagotuj bulion, wrzuć ziarenka pieprzu i włóż piersi z kurczaka. Gotuj, aż zmiękną, wyjmij. Ziemniaki obierz, opłucz, włóż do wywaru z gotowania mięsa. Ugotuj na półtwardo, wyjmij (wywaru nie wylewaj!). Por oczyść, potnij w plasterki. Rozgrzej 2 łyżki masła, włóż por, podduś na szklisto.
Naczynie do zapiekania posmaruj resztą masła. Nałóż ziemniaki. Każdą pierś z kurczaka owiń dwoma plasterkami boczku. Ułóż na ziemniakach, posyp podduszonym porem. Oprósz mielonym pieprzem. Naczynie przykryj folią aluminiową.
Piekarnik nagrzej do 180oC. Wstaw zapiekankę, piecz 20 minut. Zdejmij folię, włącz termoobieg lub górne grzanie. Zapiekaj jeszcze 10 mi- nut. Podawaj z pomidorkami, posypane listkami natki.
Kurczak soczysty jak nigdy
Kurczak nie lubi ani wysokiej temperatury, ani długiego gotowania, duszenia czy smażenia. Nie może jednak być niedogotowany czy niedopieczony, bo w surowym mięsie czasem kryją się niebezpieczne bakterie. Warto wypróbować kilka prostych sposobów na pyszne mięso drobiowe, a także wrócić do starych technik jego przyrządzania.
•Mięso zawsze kładźmy na mocno rozgrzany tłuszcz – zetnie się od razu, a mięsne soki zostaną w środku.
•Zanim usmażymy kurczaka, można go obgotować np. w bulionie warzywnym albo drobiowym.
•Mięso ułożone na wkładce i gotowane na parze pod przykryciem na pewno się nie wysuszy.
•Gdy pieczemy mięso, ustawmy obok miseczkę z wodą.Źródło: Naj