Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Fasolowe kotlety"
Super propozycja na kolację, do pracy lub na różne inne okazje.
Odsłon: 4879
Polecam. Domownicy byli zgodni. To jest pyszne. Na zdrowie.
Odsłon: 3980
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1443
Świąteczne smaki.
Odsłon: 47
Super propozycja na kolację, do pracy lub na różne inne okazje.
Odsłon: 4879
Polecam. Domownicy byli zgodni. To jest pyszne. Na zdrowie.
Odsłon: 3980
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1443
Świąteczne smaki.
Odsłon: 47
Składniki
Fasolę przebierz, przepłucz na sicie, a następnie umieść w misce i zalej dużą ilością wody. Odstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Następnego dnia odlej wodę.
Namoczoną fasolę przełóż do garnka, zalej czystą wodą. Gotuj, aż będzie miękka (ok. 60 minut). Pod sam koniec gotowania lekko posól. Odlej na sicie, pozostaw do ocieknięcia i całkowitego wystudzenia.
Czerstwą kajzerkę (lub kawałek innego pszennego pieczywa) namocz w mleku. Cebule obierz, opłucz, osusz, a potem pokrój w kostkę. Zrumień na 2 łyżkach oleju (lub smalcu), przestudź. Fasolę, usmażoną cebulkę i odciśniętą bułkę zmiel w maszynce do mielenia mięsa.
Koperek opłucz starannie, osusz na papierowym ręczniku kuchennym, drobno poszatkuj. Do zmielonej masy dodaj jajka, posiekany koperek oraz sól i pieprz do smaku, starannie wyrób. Formuj owalne kotleciki, obtaczaj je w tartej bułce (ok. 5 łyżek). Smaż na oleju lub smalcu po ok. 8 min z każdej strony.
W garnku zagotuj wodę z solą, wrzuć zamrożoną marchewkę z groszkiem, gotuj do miękkości, odcedź. Przygotuj zasmażkę z 1-2 łyżek oleju oraz mąki. Połącz z warzywami, dopraw solą. Podawaj do kotletów.Źródło: Świat kobiety