Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 433
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2778
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 917
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1665
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14495
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 433
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2778
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 917
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1665
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14495
Składniki
Nastawiłam brązowy ryż (30 minut) bakłażana przeciełam wzdłuż, wydrążyłam i obficie posoliłam i też odstawiłam na 30 minut. (część bakłażana z pestkami usunełam, część bez pestek zachowałam jako nadzienie)
Paprykę pokroiłam w małą kostkę i lekko poddusiłam. Dodałam pokrojone w kostkę pozostałe składniki (między innymi wydrążoną część bakłażana). Udusiłam al dente.
W naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem zapiekłam samego bakłażana (opłukanego z soli) ok 15 minut w 180 stopniach C.
Ugotowany ryż połączyłam z warzywami i nadziałam bakłażany. Piekłam 30 minut w w/w temperaturze.
Opcjonalnie można dodać: sparzone i obrane ze skóry pomidory, pierś kury albo indyka podsmażoną, ser żółty starty.