Do góry

Dania główne Przepis na:

Faszerowany bakłażan

Faszerowany bakłażan

Autor:

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 106

Dodano:

Odsłon: 19650

W tej opcji wegetariańskie :)

Składniki

  • bakłażan 2 szt
  • cukinia 2 szt
  • papryka czerwona 2 szt
  • papryka zielona 1 szt
  • papryczka chili (połowa)
  • cebula 1 szt
  • pieczarki 10 szt
  • 2 torebki brązowego ryżu
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Faszerowany bakłażan

Przygotowanie

  1. Nastawiłam brązowy ryż (30 minut) bakłażana przeciełam wzdłuż, wydrążyłam i obficie posoliłam i też odstawiłam na 30 minut. (część bakłażana z pestkami usunełam, część bez pestek zachowałam jako nadzienie)

  2. Paprykę pokroiłam w małą kostkę i lekko poddusiłam. Dodałam pokrojone w kostkę pozostałe składniki (między innymi wydrążoną część bakłażana). Udusiłam al dente.

  3. W naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem zapiekłam samego bakłażana (opłukanego z soli) ok 15 minut w 180 stopniach C.

  4. Ugotowany ryż połączyłam z warzywami i nadziałam bakłażany. Piekłam 30 minut w w/w temperaturze.

  5. Opcjonalnie można dodać: sparzone i obrane ze skóry pomidory, pierś kury albo indyka podsmażoną, ser żółty starty.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń