Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Figi w miodzie"
Danie robi się w zaledwie 30 minut a smak powala na kolana. Idealna propozycj...
Odsłon: 6148
Obowiązkowym postnym daniem jest ryba z ziemniakami, smaki są polskie a metod...
Odsłon: 555
Lekkie placuszki na skyrze, które doskonale sprawdzą się na śniadanie lub pod...
Odsłon: 371
Poznaj przepis na słynny francuski krem cukierniczy, który świetnie sprawdza...
Odsłon: 57
Przepyszne kruche ciasto z truskawkami i chrupiącą kruszonką . Ulubione , szy...
Odsłon: 156
Po prostu rozpływa się w ustach. Mięciutka bezą , truskawki, budyń i kruche...
Odsłon: 124
Lekkie placuszki na skyrze, które doskonale sprawdzą się na śniadanie lub pod...
Odsłon: 371
Poznaj przepis na słynny francuski krem cukierniczy, który świetnie sprawdza...
Odsłon: 57
Przepyszne kruche ciasto z truskawkami i chrupiącą kruszonką . Ulubione , szy...
Odsłon: 156
Po prostu rozpływa się w ustach. Mięciutka bezą , truskawki, budyń i kruche...
Odsłon: 124
Składniki
Figi opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz na papierowym ręczniku kuchennym, nie obieraj. Każdą figę przekrój poziomo na trzy plasterki.
Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Ułóż plasterki fig. Ogrzewaj w piekarniku nastawionym na 180 st. 5-8 minut. Figi powinny lekko zmięknąć.
Ser kozi pokrój w plasterki. Jeśli nie przepadasz za tym rodzajem nabiału, zastąp go serem z niebieską lub żółtą pleśnią.
Figi wyjmij z piekarnika, lekko przestudź. Przygotuj sos. Utrzyj naturalny płynny miód z czerwonym octem winnym. Dopraw go do smaku szczyptą soli.
Plasterki fig układaj na talerzykach lub jednym większym półmisku, przekładając je plastrami koziego lub pleśniowego sera. Każdą warstwę oprósz grubo mielonym kolorowym pieprzem i polej winnym sosem miodowym.
Tosty zrumień w opiekaczu, na suchej patelni lub na blasze w piekarniku. Skrop delikatnie oliwą. Natrzyj 1-2 obranymi ząbkami czosnku. Podawaj do gorących fig. Przystawkę przed podaniem dekoruj świeżymi ziołami.
porcji, czas ok. 15 min; porcja – 120 kcal, cena 2,10 zł.
W plastrach boczku
Pyszną przystawkę ze świeżych fig zrobisz, zawijając je w plasterki surowego boczku i zapiekając na grzankach z pieczywa tostowego. Błyskawiczną przekąskę otrzymasz natomiast, podając owoce z szynką dojrzewającą.Źródło: Świat kobiety
Przepisy Dania główne
Dania główne
Naleśniki na maślance z flambirowanymi truskawkami
Dania główne
Zapiekanka familijna
Dania główne
Kurczak w pomidorach na ostro
Dania główne
Młoda kapusta na boczku wędzonym
Naleśniki na maślance z flambirowanymi truskawkami
Sezon truskawkowy w pełni, jednym z moich ulubionych dań z truskawkami są nal...
Odsłon: 117
Zapiekanka familijna
Jeśli szukasz przepisu na obiad lub sycącą kolację, która posmakuje zarówno d...
Odsłon: 5175