Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Figi w miodzie"
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 182
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 156
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 182
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 156
Składniki
Figi opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz na papierowym ręczniku kuchennym, nie obieraj. Każdą figę przekrój poziomo na trzy plasterki.
Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Ułóż plasterki fig. Ogrzewaj w piekarniku nastawionym na 180 st. 5-8 minut. Figi powinny lekko zmięknąć.
Ser kozi pokrój w plasterki. Jeśli nie przepadasz za tym rodzajem nabiału, zastąp go serem z niebieską lub żółtą pleśnią.
Figi wyjmij z piekarnika, lekko przestudź. Przygotuj sos. Utrzyj naturalny płynny miód z czerwonym octem winnym. Dopraw go do smaku szczyptą soli.
Plasterki fig układaj na talerzykach lub jednym większym półmisku, przekładając je plastrami koziego lub pleśniowego sera. Każdą warstwę oprósz grubo mielonym kolorowym pieprzem i polej winnym sosem miodowym.
Tosty zrumień w opiekaczu, na suchej patelni lub na blasze w piekarniku. Skrop delikatnie oliwą. Natrzyj 1-2 obranymi ząbkami czosnku. Podawaj do gorących fig. Przystawkę przed podaniem dekoruj świeżymi ziołami.
porcji, czas ok. 15 min; porcja – 120 kcal, cena 2,10 zł.
W plastrach boczku
Pyszną przystawkę ze świeżych fig zrobisz, zawijając je w plasterki surowego boczku i zapiekając na grzankach z pieczywa tostowego. Błyskawiczną przekąskę otrzymasz natomiast, podając owoce z szynką dojrzewającą.Źródło: Świat kobiety