Do góry

Dania główne Przepis na:

Figi w miodzie

Figi w miodzie

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28016

Dodano:

Odsłon: 43

Smaczny pomysł na "Figi w miodzie"

Składniki

  • 6 świeżych niezbyt dojrzałych fig
  • 15 dag sera koziego
  • kolorowy grubo utłuczony pieprz 32-3 łyżki naturalnego płynnego miodu
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego
  • 6 tostów pszennych
  • oliwa
  • czosnek
  • sól
  • świeże zioła do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Figi w miodzie

Przygotowanie

  1. Figi opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz na papierowym ręczniku kuchennym, nie obieraj. Każdą figę przekrój poziomo na trzy plasterki.

  2. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Ułóż plasterki fig. Ogrzewaj w piekarniku nastawionym na 180 st. 5-8 minut. Figi powinny lekko zmięknąć.

  3. Ser kozi pokrój w plasterki. Jeśli nie przepadasz za tym rodzajem nabiału, zastąp go serem z niebieską lub żółtą pleśnią.

  4. Figi wyjmij z piekarnika, lekko przestudź. Przygotuj sos. Utrzyj naturalny płynny miód z czerwonym octem winnym. Dopraw go do smaku szczyptą soli.

  5. Plasterki fig układaj na talerzykach lub jednym większym półmisku, przekładając je plastrami koziego lub pleśniowego sera. Każdą warstwę oprósz grubo mielonym kolorowym pieprzem i polej winnym sosem miodowym.

  6. Tosty zrumień w opiekaczu, na suchej patelni lub na blasze w piekarniku. Skrop delikatnie oliwą. Natrzyj 1-2 obranymi ząbkami czosnku. Podawaj do gorących fig. Przystawkę przed podaniem dekoruj świeżymi ziołami.

  7. porcji, czas ok. 15 min; porcja – 120 kcal, cena 2,10 zł.

  8. W plastrach boczku

  9. Pyszną przystawkę ze świeżych fig zrobisz, zawijając je w plasterki surowego boczku i zapiekając na grzankach z pieczywa tostowego. Błyskawiczną przekąskę otrzymasz natomiast, podając owoce z szynką dojrzewającą.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń