Do góry

Dania główne Przepis na:

Filet z dorsza na zapiekance ziemniaczanej z zielonymi szparagami i sosem cytrynowo serowym

Filet z dorsza na zapiekance ziemniaczanej z zielonymi szparagami i sosem cytrynowo serowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 17

Dodano:

Odsłon: 488

Filet z dorsza na zapiekance ziemniaczanej z zielonymi szparagami i sosem cytrynowo serowym

Składniki

1-2 os. 60 min średnie drogie
Reklama
Reklama
Filet z dorsza na zapiekance ziemniaczanej z zielonymi szparagami i sosem cytrynowo serowym

Przygotowanie

  1. Przygotowanie ryby :

    Świeże bądź rozmrożone filety z dorsza solimy i pieprzymy czarnym pieprzem. Dodatkowo możemy pokropić kilkoma kroplami cytryny.
    Odstawiamy w chłodne miejsce, aby ryba nabrała smaku.


  2. Zapiekanka ziemniaczana :
    Ziemniaki gotujemy w skórkach na półtwardo. Kiedy wystygną, obieramy i kroimy w dość grube plastry.
    Układamy je w naczyniu odpornym na wysokie temperatury, najlepiej w kształcie kwadratu lub prostokąta.
    Układając starajmy się, aby nie pozostawiać wolnego miejsca pomiędzy przestrzeniami.

    Sos do zapiekanki : mieszamy śmietanę, serek mascarpone oraz jaja tak by wszystkie składniki się połączyły. Dodajemy również przyprawy.

    Zalewamy ułożone w naczyniu ziemniaki tak by możliwie "nie tonęły". W końcu zależy nam na tym aby tylko połączyć owe składniki.

    Zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni (termoobieg) i pieczemy 30 minut, aż wierzch się lekko przyrumieni, a sos na zapiekance zetnie. Jeżeli zapiekanka będzie mało przypieczona, możecie na ostatnie kilka minut powiększyć temperaturę piekarnika.

  3. Gotujemy szparagi - do tego dania polecam zielone. Najlepiej nie doprowadzić ich do rozgotowania. Najlepsze są sprężyste i jędrne. Ładniej się również prezentują na talerzu.

  4. Sos cytrynowo serowy :
    Wymieszać serek mascarpone ze śmietanką. Dodać krople wyciśniętej cytryny ( wg uznania ) dodać przyprawy, sól, pieprz, rozmaryn. Gotować 2-3 minuty, aż sos lekko zgęstnieje.

  5. Rybę osuszamy.
    Smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym.



  6. Kroimy zapiekankę, układamy na niej rybę, układamy dekoracyjnie szparagi i całość polewamy sosem.


    Dodatkowo możemy ubrać zieleniną.

    Smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Dama_ria 22 lutego 2018 To danie zostało wprowadzone do obiektu Pałac Tarce... chętnych zapraszam bezpośrednio do restauracji. www.palac-tarce.pl

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 21 lutego 2018 Mam słabość do ryb i powiem tylko, że tym przepisem mnie kupiłaś :D
Idealne połączenie smakowe, pycha, 6+ :)
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń