Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Filet z dorsza na zapiekance ziemniaczanej z zielonymi szparagami i sosem cytrynowo serowym
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12382
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1398
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13276
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5627
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12382
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1398
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13276
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5627
Składniki
Przygotowanie ryby : Świeże bądź rozmrożone filety z dorsza solimy i pieprzymy czarnym pieprzem. Dodatkowo możemy pokropić kilkoma kroplami cytryny. Odstawiamy w chłodne miejsce, aby ryba nabrała smaku.
Zapiekanka ziemniaczana : Ziemniaki gotujemy w skórkach na półtwardo. Kiedy wystygną, obieramy i kroimy w dość grube plastry. Układamy je w naczyniu odpornym na wysokie temperatury, najlepiej w kształcie kwadratu lub prostokąta. Układając starajmy się, aby nie pozostawiać wolnego miejsca pomiędzy przestrzeniami. Sos do zapiekanki : mieszamy śmietanę, serek mascarpone oraz jaja tak by wszystkie składniki się połączyły. Dodajemy również przyprawy. Zalewamy ułożone w naczyniu ziemniaki tak by możliwie "nie tonęły". W końcu zależy nam na tym aby tylko połączyć owe składniki. Zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni (termoobieg) i pieczemy 30 minut, aż wierzch się lekko przyrumieni, a sos na zapiekance zetnie. Jeżeli zapiekanka będzie mało przypieczona, możecie na ostatnie kilka minut powiększyć temperaturę piekarnika.
Gotujemy szparagi - do tego dania polecam zielone. Najlepiej nie doprowadzić ich do rozgotowania. Najlepsze są sprężyste i jędrne. Ładniej się również prezentują na talerzu.
Sos cytrynowo serowy : Wymieszać serek mascarpone ze śmietanką. Dodać krople wyciśniętej cytryny ( wg uznania ) dodać przyprawy, sól, pieprz, rozmaryn. Gotować 2-3 minuty, aż sos lekko zgęstnieje.
Rybę osuszamy. Smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym.
Kroimy zapiekankę, układamy na niej rybę, układamy dekoracyjnie szparagi i całość polewamy sosem. Dodatkowo możemy ubrać zieleniną. Smacznego! :)