Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak a'la chińszczyzna
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 301
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 8902
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 21840
Serowe krokiety z brokułami to smażone na złoto kotleciki z ciasta na bazie m...
Odsłon: 506
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 301
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 8902
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 21840
Serowe krokiety z brokułami to smażone na złoto kotleciki z ciasta na bazie m...
Odsłon: 506
Składniki
Umyte filety z kurczaka bez skóry i kości kroimy w średniej wielkości paski. Następnie wkładamy je do garnka i zalewamy wodą aż zostaną pokryte i wrzucamy kostkę rosołową. Gotujemy 15minut.
Pieczarki, marchew i cukinię obieramy i kroimy w paski. Rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy warzywa, które smażymy 5minut, a następnie wlewamy do nich pół szklanki wywaru z kurczaka i dusimy 10minut pod przykryciem.
Ugotowanego kurczaka odcedzamy i dorzucamy na patelnię do warzyw na około 2minuty. Po tym czasie wlewamy śmietanę zmieszaną z żółtkiem, doprawiamy do smaku i gotujemy około 3minut, ale nie doprowadzamy do wrzenia.
Ugotowane danie przekładamy na talerz i polewamy sokiem z połowy cytryny i dekorujemy natką pietruszki. Można podać z ziemniakami opiekanymi.