Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak a'la chińszczyzna
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101244
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 5781
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101244
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 5781
Składniki
Umyte filety z kurczaka bez skóry i kości kroimy w średniej wielkości paski. Następnie wkładamy je do garnka i zalewamy wodą aż zostaną pokryte i wrzucamy kostkę rosołową. Gotujemy 15minut.
Pieczarki, marchew i cukinię obieramy i kroimy w paski. Rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy warzywa, które smażymy 5minut, a następnie wlewamy do nich pół szklanki wywaru z kurczaka i dusimy 10minut pod przykryciem.
Ugotowanego kurczaka odcedzamy i dorzucamy na patelnię do warzyw na około 2minuty. Po tym czasie wlewamy śmietanę zmieszaną z żółtkiem, doprawiamy do smaku i gotujemy około 3minut, ale nie doprowadzamy do wrzenia.
Ugotowane danie przekładamy na talerz i polewamy sokiem z połowy cytryny i dekorujemy natką pietruszki. Można podać z ziemniakami opiekanymi.