Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak a'la chińszczyzna
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 134
Na karnawałowe spotkanie z rodziną lub przyjaciółmi proponuję przepis na pącz...
Odsłon: 7143
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 134
Na karnawałowe spotkanie z rodziną lub przyjaciółmi proponuję przepis na pącz...
Odsłon: 7143
Składniki
Umyte filety z kurczaka bez skóry i kości kroimy w średniej wielkości paski. Następnie wkładamy je do garnka i zalewamy wodą aż zostaną pokryte i wrzucamy kostkę rosołową. Gotujemy 15minut.
Pieczarki, marchew i cukinię obieramy i kroimy w paski. Rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy warzywa, które smażymy 5minut, a następnie wlewamy do nich pół szklanki wywaru z kurczaka i dusimy 10minut pod przykryciem.
Ugotowanego kurczaka odcedzamy i dorzucamy na patelnię do warzyw na około 2minuty. Po tym czasie wlewamy śmietanę zmieszaną z żółtkiem, doprawiamy do smaku i gotujemy około 3minut, ale nie doprowadzamy do wrzenia.
Ugotowane danie przekładamy na talerz i polewamy sokiem z połowy cytryny i dekorujemy natką pietruszki. Można podać z ziemniakami opiekanymi.