Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
soczysta i aromatyczna pierś na drugie danie
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3819
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 630
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3825
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 394
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 746
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3819
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 630
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3825
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 394
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 746
Składniki
Pospolite danie główne nadające się do frytek, ziemniaków, ryżu. Do kanapki na zimno również:) Filety płuczemy i moczymy w wodzie pozbywając się zbędnego tłuszczyku a następnie suszymy na papierowym ręczniku. Mięsko dzielimy na takie porcje, jakie chcemy. Zazwyczaj grubą pierś kroimy wzdłuż na dwie grubości od 1,5 cm do nawet 2,5 cm. Następnie bardzo delikatnie je rozbijamy tłuczkiem kilka razy:) Doprawiamy mięsko solą i pieprzem, a także troszkę więcej granulowanym czosnkiem. Na końcu doprawiamy niewielką ilością ziołami prowansalskimi. Odstawiamy do lodówki na czas przygotowania panierki.
Na głębokim talerzu roztrzepujemy jajko/jajka, aż masa jajeczna zacznie się delikatnie pienić. Na płaski talerz wsypujemy bułkę tartą i płaską łyżkę mąki. Na szerokiej patelni rozgrzewamy olej do dużej temperatury. Czasem do oleju dodaję jeszcze łyżkę margaryny. Filety maczamy dokładnie w jajku a następnie w panierce. Tak "obtoczonego" kotleta smażymy do momentu, aż panierka lekko się zrumieni. Następnie go odwracamy. Po usmażeniu podawać najlepiej z sałatką grecką, pycha) ..czosnek i zioła nadają tu aromat.