Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
soczysta i aromatyczna pierś na drugie danie
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 806
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1102
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 142
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 177
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 117
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1049
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 806
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1102
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 142
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 177
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 117
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1049
Składniki
Pospolite danie główne nadające się do frytek, ziemniaków, ryżu. Do kanapki na zimno również:) Filety płuczemy i moczymy w wodzie pozbywając się zbędnego tłuszczyku a następnie suszymy na papierowym ręczniku. Mięsko dzielimy na takie porcje, jakie chcemy. Zazwyczaj grubą pierś kroimy wzdłuż na dwie grubości od 1,5 cm do nawet 2,5 cm. Następnie bardzo delikatnie je rozbijamy tłuczkiem kilka razy:) Doprawiamy mięsko solą i pieprzem, a także troszkę więcej granulowanym czosnkiem. Na końcu doprawiamy niewielką ilością ziołami prowansalskimi. Odstawiamy do lodówki na czas przygotowania panierki.
Na głębokim talerzu roztrzepujemy jajko/jajka, aż masa jajeczna zacznie się delikatnie pienić. Na płaski talerz wsypujemy bułkę tartą i płaską łyżkę mąki. Na szerokiej patelni rozgrzewamy olej do dużej temperatury. Czasem do oleju dodaję jeszcze łyżkę margaryny. Filety maczamy dokładnie w jajku a następnie w panierce. Tak "obtoczonego" kotleta smażymy do momentu, aż panierka lekko się zrumieni. Następnie go odwracamy. Po usmażeniu podawać najlepiej z sałatką grecką, pycha) ..czosnek i zioła nadają tu aromat.