Do góry

Dania główne Przepis na:

filet z piersi kurczaka w panierce

filet z piersi kurczaka w panierce

Autor:

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 192

Dodano:

Odsłon: 6332

soczysta i aromatyczna pierś na drugie danie

Składniki

3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pospolite danie główne nadające się do frytek, ziemniaków, ryżu.
    Do kanapki na zimno również:)

    Filety płuczemy i moczymy w wodzie pozbywając się zbędnego tłuszczyku a następnie suszymy na papierowym ręczniku.
    Mięsko dzielimy na takie porcje, jakie chcemy. Zazwyczaj grubą pierś kroimy wzdłuż na dwie grubości od 1,5 cm do nawet 2,5 cm.
    Następnie bardzo delikatnie je rozbijamy tłuczkiem kilka razy:)
    Doprawiamy mięsko solą i pieprzem, a także troszkę więcej granulowanym czosnkiem.
    Na końcu doprawiamy niewielką ilością ziołami prowansalskimi.
    Odstawiamy do lodówki na czas przygotowania panierki.

  2. Na głębokim talerzu roztrzepujemy jajko/jajka, aż masa jajeczna zacznie się delikatnie pienić.
    Na płaski talerz wsypujemy bułkę tartą i płaską łyżkę mąki.
    Na szerokiej patelni rozgrzewamy olej do dużej temperatury.
    Czasem do oleju dodaję jeszcze łyżkę margaryny.
    Filety maczamy dokładnie w jajku a następnie w panierce.
    Tak "obtoczonego" kotleta smażymy do momentu, aż panierka lekko się zrumieni. Następnie go odwracamy.
    Po usmażeniu podawać najlepiej z sałatką grecką, pycha)
    ..czosnek i zioła nadają tu aromat.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 25 września 2016 Bardzo lubię takie kotlety <3 Są nieziemsko soczyste, mega apetyczne i rzeczywiście pasują do tego te wszystkie dodatki o których napisałeś. Do tego surówka <3 Niebo w gębie <3

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń