Dania główne Przepis na:
filet z piersi kurczaka w panierce

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 192
Dodano: 25.09.2016
Odsłon: 6332
Składniki
- 2-3 średnie piersi z kurczaka
- bułka tarta
- mąka
- 1-2 jajka
- czosnek granulowany
- sól, pieprz
- zioła prowansalskie
- Olej rzepakowy
3-4 os. | 60 min | łatwe | przystępne |
Przygotowanie
-
Pospolite danie główne nadające się do frytek, ziemniaków, ryżu.
Do kanapki na zimno również:)
Filety płuczemy i moczymy w wodzie pozbywając się zbędnego tłuszczyku a następnie suszymy na papierowym ręczniku.
Mięsko dzielimy na takie porcje, jakie chcemy. Zazwyczaj grubą pierś kroimy wzdłuż na dwie grubości od 1,5 cm do nawet 2,5 cm.
Następnie bardzo delikatnie je rozbijamy tłuczkiem kilka razy:)
Doprawiamy mięsko solą i pieprzem, a także troszkę więcej granulowanym czosnkiem.
Na końcu doprawiamy niewielką ilością ziołami prowansalskimi.
Odstawiamy do lodówki na czas przygotowania panierki. -
Na głębokim talerzu roztrzepujemy jajko/jajka, aż masa jajeczna zacznie się delikatnie pienić.
Na płaski talerz wsypujemy bułkę tartą i płaską łyżkę mąki.
Na szerokiej patelni rozgrzewamy olej do dużej temperatury.
Czasem do oleju dodaję jeszcze łyżkę margaryny.
Filety maczamy dokładnie w jajku a następnie w panierce.
Tak "obtoczonego" kotleta smażymy do momentu, aż panierka lekko się zrumieni. Następnie go odwracamy.
Po usmażeniu podawać najlepiej z sałatką grecką, pycha)
..czosnek i zioła nadają tu aromat.
Komentarze do przepisu (1)

GREGORHSPEED 25 września 2016Zgłoś do usunięcia
Bardzo lubię takie kotlety <3 Są nieziemsko soczyste, mega apetyczne i rzeczywiście pasują do tego te wszystkie dodatki o których napisałeś. Do tego surówka <3 Niebo w gębie <32 Kto głosował? | Odpowiedz