Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 08-07-2010
Pyszne połączenie smaków, mała rozkosz dla podniebienia ;-)
Smak wiosny!
Odsłon: 681
Polecam.
Odsłon: 253
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 655
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 34
Smak wiosny!
Odsłon: 681
Polecam.
Odsłon: 253
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 655
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 34
Składniki
Piersi nacinamy wzdłuż, ale nie do końca tak, aby powstała z nich taka jakby otwarta książka. Smarujemy w środku naszym zielonym pesto z obydwu stron, następnie na jednej ze stron układamy pokrojone w kostkę suszone pomidory, pokrojoną w kosteczkę mozarelle i ścieramy na to parmezan. Następnie przykrywamy drugą stroną naszej piersi, delikatnie, tak jakbyśmy zamykali książkę.
Tak przygotowane piersi zawijamy w naszą szynkę parmeńską. Możemy to zrobić najprościej w następujący sposób. Najpierw kładziemy nasze 3 plastry szynki blisko siebie,równolegle, potem kladziemy naszą przekrojoną pierś na środku i faszerujemy ją, zamykamy na pół i zawijamy nasze pozostałe boki szynki parmeńskiej do środka. Ja nie użyłam wykałaczek bo i pierś i szynka dobrze się ze sobą zlepiają.
Takie piersi wkładamy do nagrzanego do 160-180 C piekarnika i pieczemy aż do delikatnego zbrązowienia szynki, polewając pierś powstałym sosem i obracając 2-3 razy w trakcie pieczenia.
Danie można podawać z ziemniaczkami ugotowanymi w skórce oraz z liśćmi sałaty, którą można polać samym jogurtem greckim. Życzę smacznego!