Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Galantyna z kurczaka"
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 267
Proste i szybkie racuszki z jabłkami to niezawodny przepis na pożywne śniadan...
Odsłon: 25633
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 267
Proste i szybkie racuszki z jabłkami to niezawodny przepis na pożywne śniadan...
Odsłon: 25633
Składniki
ok. 150 minut
Oddzielić szyję od kurczaka. Od tuszki oddzielić duży kawał mięsa ze skórą. Udka, skrzydełka i pierś oddzielić od kości i skóry, zmiksować z namoczoną w śmietanie chałką. Wymieszać z rodzynkami, chrzanem, żółtkami i śliwkami. Doprawić do smaku.
Dwa białka ubić na sztywną pianę, połączyć z mięsną masą. Rozsmarować na płacie mięsa ze skórą, zwinąć roladę, związać.
Obrane warzywa i kości z kurczaka zalać wrzątkiem, posolić, gotować 25 minut. Wyjąć kości, włożyć roladę, gotować pod przykryciem 50 minut.
Odcedzić wywar, roladę ułożyć na półmisku. Do wywaru dodać koncentrat pomidorowy i białko, zagotować, ubijając trzepaczką. Połączyć z żelatyną, wystudzić. Tężejącą galaretą zalać galantynę. Udekorować majonezem, żurawiną, pomarańczami i natką.Źródło: Twoje Imperium