Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Galette, czyli rustykalna tarta"
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 96400
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1913
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5742
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5741
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 96400
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1913
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5742
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5741
Składniki
8 porcji • : 20 min (plus chłodzenie) • pieczenie: 40 min • 240 kcal/porcja • 1 zł/porcja.
1. Na ciasto wymieszaj palcami mąkę, masło i 2 łyżki cukru. Następnie dodaj wodę i zagnieć gładkie ciasto. Zawiń w folię i wstaw do lodówki na 30 minut.
Rozwałkuj cienko ciasto (w razie potrzeby podsypuj mąką). Ułóż koło z ciasta na wyłożonej papierem półce do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.
Czereśnie wymieszaj w misce z resztą cukru, sokiem z cytryny i mąką. Wyłóż owoce na ciasto, tak aby dookoła pozostał wolny brzeg szerokości 3-4 cm. Zagnij ten brzeg na czereśnie. Roztrzep jajko i posmaruj nim zagięty brzeg.
Wstaw tartę do piekarnika i piecz 40 minut. Brzegi powinny się zrumienić.
Wyjmij tartę i przełóż na kratkę, aby trochę ostygła. Posyp cukrem pudrem. Podawaj jeszcze ciepłą lub na zimno.Źródło: Olivia