Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Galette, czyli rustykalna tarta"
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5778
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 227
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5778
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 227
Składniki
8 porcji • : 20 min (plus chłodzenie) • pieczenie: 40 min • 240 kcal/porcja • 1 zł/porcja.
1. Na ciasto wymieszaj palcami mąkę, masło i 2 łyżki cukru. Następnie dodaj wodę i zagnieć gładkie ciasto. Zawiń w folię i wstaw do lodówki na 30 minut.
Rozwałkuj cienko ciasto (w razie potrzeby podsypuj mąką). Ułóż koło z ciasta na wyłożonej papierem półce do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.
Czereśnie wymieszaj w misce z resztą cukru, sokiem z cytryny i mąką. Wyłóż owoce na ciasto, tak aby dookoła pozostał wolny brzeg szerokości 3-4 cm. Zagnij ten brzeg na czereśnie. Roztrzep jajko i posmaruj nim zagięty brzeg.
Wstaw tartę do piekarnika i piecz 40 minut. Brzegi powinny się zrumienić.
Wyjmij tartę i przełóż na kratkę, aby trochę ostygła. Posyp cukrem pudrem. Podawaj jeszcze ciepłą lub na zimno.Źródło: Olivia