Do góry

Dania główne Przepis na:

Glazurowany kurczak z pomidorkami

Glazurowany kurczak z pomidorkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 99

Dodano:

Odsłon: 865

Pyszne danie z kurczakiem i pomidorkami, idealne zarówno na obiad jak i okazjonalną kolację. Niezwykły smak potrawie nadaje glazura składająca się z czterech łatwo dostepnych składników.

Składniki

  • podudzia kurczaka 5 szt.
  • pomidorki koktajlowe 2 gałązki
  • cebula 1szt.
  • ziemniaki ok. 400 g
  • czosnek 2 ząbki
  • bulion warzywny 200 mln
  • katchup 3 łyżki (u mnie heinz łagodny)
  • oliwa 3 łyżki
  • miód 1,5 łyżeczki
  • sos sojowy 2 łyżeczki (u mnie sos sojowy typu japońskiego)
  • sól himalajska, pieprz kolorowy grubo mielony
  • zioła: estragon, lubczyk, natka pietruszki
1-2 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Glazurowany kurczak z pomidorkami

Przygotowanie

  1. Podudzia obmywamy i osuszmy papierowym ręcznikiem, przekładamy do miski, posypujemy solą oraz grubo zmielonym pieprzem. Obieramy ziemniaki, cebulę (kroimy w ćwiartki),czosnek.
    Przygotowujemy marynatę. Na patelnię dodajemy katchup, oliwę oraz sos sojowy, podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając, aż składniki się połączą. Zdejmujemy z ognia, odczekujemy chwilę, aby glazura ostygła i dodajemy miód, ponownie mieszamy do momentu połączenia składników. Ostudzoną glazurą polewamy i nacieramy podudzia. Czosnek drobno siekamy i posypujemy kurczaka. Wszystko ponownie dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki na 2 godz.

  2. Zamarynowanego kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy ziemniaki i cebulę, posypujemy ziołami, wszystko mieszamy.
    Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C, pieczemy przez ok. 45 min. Po tym czasie dodajemy gałązki pomidorków i zalewamy wszystko bulionem. Pieczemy jeszcze jakieś 20 min. do miękości mięsa i warzyw.

  3. Gotowego kurczka podajemy niezwłocznie po upieczeniu:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 10 stycznia 2016 Danie mega apetyczne, chętnie wykorzystam przepis w swojej kuchni :)
Piękne zdjęcia i obrazowo pokazane etapy wykonania, gratuluję debiutu na Smakerze :)
Pozdrawiam serdecznie :)

11 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń