Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne danie z kurczakiem i pomidorkami, idealne zarówno na obiad jak i okazjonalną kolację. Niezwykły smak potrawie nadaje glazura składająca się z czterech łatwo dostepnych składników.
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 850
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 835
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 77
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 850
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 835
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 77
Składniki
Podudzia obmywamy i osuszmy papierowym ręcznikiem, przekładamy do miski, posypujemy solą oraz grubo zmielonym pieprzem. Obieramy ziemniaki, cebulę (kroimy w ćwiartki),czosnek. Przygotowujemy marynatę. Na patelnię dodajemy katchup, oliwę oraz sos sojowy, podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając, aż składniki się połączą. Zdejmujemy z ognia, odczekujemy chwilę, aby glazura ostygła i dodajemy miód, ponownie mieszamy do momentu połączenia składników. Ostudzoną glazurą polewamy i nacieramy podudzia. Czosnek drobno siekamy i posypujemy kurczaka. Wszystko ponownie dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki na 2 godz.
Zamarynowanego kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy ziemniaki i cebulę, posypujemy ziołami, wszystko mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C, pieczemy przez ok. 45 min. Po tym czasie dodajemy gałązki pomidorków i zalewamy wszystko bulionem. Pieczemy jeszcze jakieś 20 min. do miękości mięsa i warzyw.
Gotowego kurczka podajemy niezwłocznie po upieczeniu:)