Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Gołąbki z ryżem"
Dzisiaj najprostsza i smaczna polewa na ciasta ,desery jaką można sobie wymar...
Odsłon: 1018
Wytrawna wersja naleśników na obiad. Są niezwykle sycące i bardzo smaczne. :)
Odsłon: 209
Smaczny, puszysty i lekko wilgotny murzynek z powidłami śliwkowymi i zsiadłym...
Odsłon: 414
Dzisiaj najprostsza i smaczna polewa na ciasta ,desery jaką można sobie wymar...
Odsłon: 1018
Wytrawna wersja naleśników na obiad. Są niezwykle sycące i bardzo smaczne. :)
Odsłon: 209
Smaczny, puszysty i lekko wilgotny murzynek z powidłami śliwkowymi i zsiadłym...
Odsłon: 414
Składniki
Ryż ugotuj, schłodź. Bułkę namocz w mleku. Z kapusty zdejmij wie rzchnie liście. Resztę liści zdejmij i sparz we wrzątku, po schłodzeniu wytnij grube żyłki.
Do mięsa dodaj posiekaną cebulę, ryż, odciśniętą bułkę i jajko. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem, dokładnie wyrób. Farsz nakładaj na liście kapusty, ciasno zawijając.
Na dnie dużego garnka rozłóż pozostałe liście kapusty (po to, by danie nie przywarło do dna) i układaj na nich ciasno gołąbki. Zalej wodą tak, by były całkowicie zakryte. Gotuj pod przykryciem 60-80 min.
W tym czasie przygotuj sos pomidorowy do gołąbków. Zagotuj 1 litr wody, dodaj do niego kostkę rosołową i koncentrat pomidorowy. Na patelni rozgrzej masło, wsyp mąkę. Chwilę smaż razem, a następnie dodaj do sosu pomidorowego. Gotuj na małym ogniu do zgęstnienia, dopraw solą i pieprzem. Sos podawaj do gołąbków.
czas ok. 100 min; porcja – 370 kcal, cena 2,20 zł
Aby liście kapusty łatwo było oddzielić od główki i aby się nie rozrywały, koniecznie dodaj do gotującej się w garnku wody łyżkę soli. Grubsze nerwy z liści powycinaj. Pozostałe możesz lekko rozbić, np. tłuczkiem do mięsa.Źródło: Świat kobiety