Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Gołąbki z ryżem"
Ryż ugotuj, schłodź. Bułkę namocz w mleku. Z kapusty zdejmij wie rzchnie liście. Resztę liści zdejmij i sparz we wrzątku, po schłodzeniu wytnij grube żyłki.
Do mięsa dodaj posiekaną cebulę, ryż, odciśniętą bułkę i jajko. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem, dokładnie wyrób. Farsz nakładaj na liście kapusty, ciasno zawijając.
Na dnie dużego garnka rozłóż pozostałe liście kapusty (po to, by danie nie przywarło do dna) i układaj na nich ciasno gołąbki. Zalej wodą tak, by były całkowicie zakryte. Gotuj pod przykryciem 60-80 min.
W tym czasie przygotuj sos pomidorowy do gołąbków. Zagotuj 1 litr wody, dodaj do niego kostkę rosołową i koncentrat pomidorowy. Na patelni rozgrzej masło, wsyp mąkę. Chwilę smaż razem, a następnie dodaj do sosu pomidorowego. Gotuj na małym ogniu do zgęstnienia, dopraw solą i pieprzem. Sos podawaj do gołąbków.
czas ok. 100 min; porcja – 370 kcal, cena 2,20 zł
Aby liście kapusty łatwo było oddzielić od główki i aby się nie rozrywały, koniecznie dodaj do gotującej się w garnku wody łyżkę soli. Grubsze nerwy z liści powycinaj. Pozostałe możesz lekko rozbić, np. tłuczkiem do mięsa.Źródło: Świat kobiety
Przepis na pyszne, sycące gołąbki z ryżem i mięsem mielonym.
Odsłon: 63887
Każdy z nas lubi gołąbki czy z sosem,czy bez są wyśmienite.Serdecznie polecam...
Odsłon: 2165
Klasyczne gołąbki zrobione z parzonych liści białej kapusty i farszu mięsno r...
Odsłon: 13326
Risotto gości u nas ostatnio dość często. Poprzednio było z kurczakiem, a dzi...
Odsłon: 142
Szybki i pyszny deser. Pomysł na zastosowanie owoców sezonowych. Do kawy, do...
Odsłon: 32
Risotto gości u nas ostatnio dość często. Poprzednio było z kurczakiem, a dzi...
Odsłon: 142
Szybki i pyszny deser. Pomysł na zastosowanie owoców sezonowych. Do kawy, do...
Odsłon: 32
Składniki
Ryż ugotuj, schłodź. Bułkę namocz w mleku. Z kapusty zdejmij wie rzchnie liście. Resztę liści zdejmij i sparz we wrzątku, po schłodzeniu wytnij grube żyłki.
Do mięsa dodaj posiekaną cebulę, ryż, odciśniętą bułkę i jajko. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem, dokładnie wyrób. Farsz nakładaj na liście kapusty, ciasno zawijając.
Na dnie dużego garnka rozłóż pozostałe liście kapusty (po to, by danie nie przywarło do dna) i układaj na nich ciasno gołąbki. Zalej wodą tak, by były całkowicie zakryte. Gotuj pod przykryciem 60-80 min.
W tym czasie przygotuj sos pomidorowy do gołąbków. Zagotuj 1 litr wody, dodaj do niego kostkę rosołową i koncentrat pomidorowy. Na patelni rozgrzej masło, wsyp mąkę. Chwilę smaż razem, a następnie dodaj do sosu pomidorowego. Gotuj na małym ogniu do zgęstnienia, dopraw solą i pieprzem. Sos podawaj do gołąbków.
czas ok. 100 min; porcja – 370 kcal, cena 2,20 zł
Aby liście kapusty łatwo było oddzielić od główki i aby się nie rozrywały, koniecznie dodaj do gotującej się w garnku wody łyżkę soli. Grubsze nerwy z liści powycinaj. Pozostałe możesz lekko rozbić, np. tłuczkiem do mięsa.Źródło: Świat kobiety
Przepisy Dania główne
Dania główne
Pstrąg grillowany i bułka bawarska z masłem szałwiowym
Dania główne
Knedle z morelami
Dania główne
Warzywne risotto z polędwiczką wieprzową
Dania główne
Ravioli dyniowe
Pstrąg grillowany i bułka bawarska z masłem szałwiowym
Soczysty , aromatyczny pstrąg i kontrastowo lekko słodka bułka z masłem szałw...
Odsłon: 26
Knedle z morelami
Pojawiły się już na straganach morele, więc proponuję dziś knedle czy jak kto...
Odsłon: 79