Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Golonka na kiszonej kapuście z jabłkami"
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22617
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14937
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4721
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44733
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 644
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 680
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22617
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14937
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4721
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44733
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 644
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 680
Składniki
Jeśli jest taka potrzeba, golonki opalamy, a następnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem listków laurowych i ziaren ziela angielskiego ok. godziny.
Ugotowane golonki przekładamy do wysmarowanej smalcem brytfanny. Posypujemy majerankiem i pieprzem, podlewamy wywarem z gotowania mięsa i pieczemy 30–60 minut w 180oC, w zależności od wielkości golonek. Dla lepszego smaku co jakiś czas polewamy mięso sosem z brytfanny.
Kapustę odciskamy z nadmiaru soku, kroimy. Cebulę siekamy w kostkę. Jabłka kroimy na pół i po usunięciu gniazd nasiennych dzielimy na ćwiartki.
Na rozgrzanym na patelni smalcu podsmażamy cebulę, dodajemy kapustę, doprawiamy pieprzem, solą, podlewamy wywarem z gotowania golonek i dusimy ok. 30 minut. Pod koniec dodajemy jabłka i gotujemy jeszcze 5 minut.
Kapustę z jabłkami przekładamy na talerze i układamy na niej upieczone golonki.Źródło: Rewia