Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Golonko po śląsku, po polsku golonka idealny dodatek do tzw. ciapkapusty Dlaczego na Śląsku mówi się golonko a nie golonka? Otóż zarówno w j.czeskim - koleno jak i niemieckim das Eisbein są rodzaju nijakiego i stąd ta forma, ponieważ te 2 języki miały istotny wpływ na ukształtowanie gwary śląskiej.
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10795
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3457
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2505
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10795
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3457
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2505
Składniki
Golonka myjemy i ewentualnie jeżeli są resztki sierści to usuwamy i układamy na dnie garnka. ( w moim przypadku szybkowar ) Na nich układamy obraną i umytą włoszczyznę, ząbki czosnku oraz liście laurowe i ziele angielskie.
Całość solimy ok 2-3 łyżeczek i zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości. W szybkowarze ok. 1,5 godz., w normalnym garnku powyżej 2 godz.. Włoszczyznę wkładamy na sicie, ponieważ po tak długim gotowaniu będzie tak miękka, że nie da jej się wyciągnąć w kawałku.
Po ugotowaniu serwujemy na talerzu z dodatkiem ciapkapusty.