Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Golonko po śląsku, po polsku golonka idealny dodatek do tzw. ciapkapusty Dlaczego na Śląsku mówi się golonko a nie golonka? Otóż zarówno w j.czeskim - koleno jak i niemieckim das Eisbein są rodzaju nijakiego i stąd ta forma, ponieważ te 2 języki miały istotny wpływ na ukształtowanie gwary śląskiej.
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 848
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2731
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 3155
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 848
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2731
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 3155
Składniki
Golonka myjemy i ewentualnie jeżeli są resztki sierści to usuwamy i układamy na dnie garnka. ( w moim przypadku szybkowar ) Na nich układamy obraną i umytą włoszczyznę, ząbki czosnku oraz liście laurowe i ziele angielskie.
Całość solimy ok 2-3 łyżeczek i zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości. W szybkowarze ok. 1,5 godz., w normalnym garnku powyżej 2 godz.. Włoszczyznę wkładamy na sicie, ponieważ po tak długim gotowaniu będzie tak miękka, że nie da jej się wyciągnąć w kawałku.
Po ugotowaniu serwujemy na talerzu z dodatkiem ciapkapusty.