Do góry

Dania główne Przepis na:

Grecki chlebek maślany

Grecki chlebek maślany

Autor:

Przepisów i artykułów: 2250 Ocena: 19074

Dodano:

Odsłon: 4

Smaczny pomysł na "Grecki chlebek maślany"

Składniki

  • Jestem zwolenniczką potraw
  • które można przyrządzić w domowym zaciszu
  • niewymagających dużego doświadczenia kulinarnego oraz takich
  • które nie przewidują drogich składników
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Grecki chlebek maślany

Przygotowanie

  1. Przepis przysłała Katarzyna Dzierżęga z Rzeszowa

  2. 3/4 kg mąki, 25 dag masła, 15 dag cukru, 6 jajek, 250 ml jogurtu naturalnego, 2 łyżki proszku do pieczenia, łyżeczka sody oczyszczonej.

  3. Masło utrzyj z żółtkami i cukrem. Mieszając, powoli wsypuj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, na koniec wlej jogurt, połącz. Białka ubij na sztywną pianę, delikatnie wymieszaj z ciastem.

  4. Ciasto przelej do natłuszczonej blaszki, piecz ok. 40 min w temp. 170°C. Ostudź. Chlebek podawaj np. z konfiturami lub musem owocowym i bitą śmietaną.

  5. Czas przygotowania 70 min, ilość porcji 10, cena za porcję 1,30 zł.

    Źródło: Chwila dla Ciebie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń