Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Grecki chlebek maślany"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 80
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 152
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 69
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 80
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 152
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 69
Składniki
Przepis przysłała Katarzyna Dzierżęga z Rzeszowa
3/4 kg mąki, 25 dag masła, 15 dag cukru, 6 jajek, 250 ml jogurtu naturalnego, 2 łyżki proszku do pieczenia, łyżeczka sody oczyszczonej.
Masło utrzyj z żółtkami i cukrem. Mieszając, powoli wsypuj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, na koniec wlej jogurt, połącz. Białka ubij na sztywną pianę, delikatnie wymieszaj z ciastem.
Ciasto przelej do natłuszczonej blaszki, piecz ok. 40 min w temp. 170°C. Ostudź. Chlebek podawaj np. z konfiturami lub musem owocowym i bitą śmietaną.
<strong>Czas przygotowania 70 min, ilość porcji 10, cena za porcję 1,30 zł.</strong>Źródło: Chwila dla Ciebie