Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Grillowane krewetki"
Efekt wędzenia w garnku na bardzo drobnych zrębkach olcha/buk.
Odsłon: 32
Świąteczne smaki.
Odsłon: 68
Efekt wędzenia w garnku na bardzo drobnych zrębkach olcha/buk.
Odsłon: 32
Świąteczne smaki.
Odsłon: 68
Składniki
<strong>:</strong>
Krewetki rozmroź, opłucz i odsącz. Usuń pancerzyki, pozostaw ogonki. Ząbki czosnku drobno posiekaj. Krewetki włóż do ceramicznej miseczki, oprósz solą, pieprzem, wymieszaj z czosnkiem, sokiem wyciśniętym z jednej cytryny i z 3 łyżkami oleju. Następnie przykryj, odstaw na 2 godziny w chłodne miejsce.
Na drewniane szpadki ponadziewaj po 3 krewetki, przekładając je plasterkiem cytryny. Ułóż na ruszcie i piecz przez 10 minut, 3-krotnie je obracając. Bagietkę pokrój i upiecz w piekarniku. W kromki wepnij szpadki z krewetkami. Szaszłyki z krewetkami podawaj z cząstką cytryny, tak by można było je dodatkowo skropić sokiem.Źródło: Na żywo