Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Grzanki z cukinią"
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3708
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2031
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5426
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5476
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3708
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2031
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5426
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5476
Składniki
Kromki pieczywa ułóż na pokrytej pergaminem blasze do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni i upiecz na jasnozłoty kolor (ok. 5 min). Możesz też opiec kromki chleba w tosterze lub zrumienić je na suchej rozgrzanej patelni.
Ząbki czosnku obierz z osłonek. Nacieraj nimi kolejno gorące kromki. Cukinię wyszoruj starannie pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Odetnij końcówki. Pozostaw skórkę.
Za pomocą specjalnego noża szczelinowego do warzyw pokrój cukinię w cienkie podłużne wstążki. Możesz też, jeśli chcesz, pokroić je zwykłym nożem w cieniutkie ukośne plastry.
Pokrojoną cukinię skrop oliwą, oprósz solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Włóż do piekarnika z funkcją grilla. Piecz kilka minut w 200 st. Możesz też użyć patelni grillowej.
Ser typu mozzarella osącz z zalewy. Porwij w palcach na kawałki lub pokrój. Kromki pieczywa układaj na talerzach lub jednym większym półmisku. Obkładaj je zgrillowanymi wstążkami cukinii i posypuj rozdrobnioną mozzarellą. Na koniec kanapki delikatnie skrop oliwą i udekoruj listkami bazylii. Podawaj na ciepło.Źródło: Świat kobiety