Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Grzanki z cukinią"
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 3742
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 41422
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 439
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 239
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 391
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 3742
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 41422
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 439
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 239
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 391
Składniki
Kromki pieczywa ułóż na pokrytej pergaminem blasze do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni i upiecz na jasnozłoty kolor (ok. 5 min). Możesz też opiec kromki chleba w tosterze lub zrumienić je na suchej rozgrzanej patelni.
Ząbki czosnku obierz z osłonek. Nacieraj nimi kolejno gorące kromki. Cukinię wyszoruj starannie pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Odetnij końcówki. Pozostaw skórkę.
Za pomocą specjalnego noża szczelinowego do warzyw pokrój cukinię w cienkie podłużne wstążki. Możesz też, jeśli chcesz, pokroić je zwykłym nożem w cieniutkie ukośne plastry.
Pokrojoną cukinię skrop oliwą, oprósz solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Włóż do piekarnika z funkcją grilla. Piecz kilka minut w 200 st. Możesz też użyć patelni grillowej.
Ser typu mozzarella osącz z zalewy. Porwij w palcach na kawałki lub pokrój. Kromki pieczywa układaj na talerzach lub jednym większym półmisku. Obkładaj je zgrillowanymi wstążkami cukinii i posypuj rozdrobnioną mozzarellą. Na koniec kanapki delikatnie skrop oliwą i udekoruj listkami bazylii. Podawaj na ciepło.Źródło: Świat kobiety