Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz a'la rolada śląska

Gulasz a'la rolada śląska

Autor:

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 111

Dodano:

Odsłon: 1296

Dużo osób lubi smak rolady śląskiej, ale nie każdy ma czas, chęć i umiejętność żeby je zrobić, a nie ma się co czarować, że nie jest to łatwe danie, dlatego przedstawiam tutaj gulasz, który smakuje identycznie jak znane rolady. Sosik jest biały, bo my takie z mężem lubimy, ale jeśli kogoś to "odstrasza" oczywiście może sobie zagęścić go po swojemu żeby miał brązową barwę :))

Składniki

  • Mięso wołowe 250g
  • Boczek wędzony (może być w plasterkach) jedno opakowanie np. z Biedronki
  • Ogórek kiszony 2 szt.
  • Cebula 1 szt. duża
  • Musztarda ( jaką kto lubi) około pół słoiczka
  • Śmietana kwaśna 18%
  • Mąka
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Gulasz a'la rolada śląska

Przygotowanie

  1. 1. Mięso wołowe kroimy w kosteczkę, nie za dużą żeby w miarę szybko zmiękło.

    2. Kroimy w kostkę cebulę i boczek

    3. Ogórki kiszone trzemy na tarce na grubych oczkach

    4. Do garnka wlewamy trochę oleju i dodajemy:

    - pokrojone mięso
    - pokrojoną cebulę i boczek
    - starte ogórki

    Wszystko chwilę razem podsmażamy i dodajemy musztardę. Dalej wszystko smażymy, aż mięso się nam z boczkiem i cebulą zrumienią lekko.

    Kiedy uznamy, że smażenia już dość wlewamy zagotowaną wodę (ilość uzależniona od tego ile chcemy mieć gulaszu), dodajemy pieprz. Przykrywamy garnek pokrywką, ale nie cały. Gulasz powinien się dusić i gotować do miękkości mięsa. Trzeba na niego zerkać i dolewać wody jeśli taka zajdzie potrzeba.

  2. Kiedy mięso jest już miękkie zabieramy się za zagęszczenie sosu. Ja używam do tego mąki i śmietany 18%

    Do miseczki wlewam trochę gulaszu i dodaję śmietanę (200ml) i trochę mąki. Wszystko łączę razem używając trzepaczki, żeby nie porobiły się grudki. Połączone razem składniki wlewam do garnka z resztą gulaszu i gotuję aż zrobi się gęsty.


    Gulasz można pododawać ze wszystkim (kasza, ryż, makaron, ziemniaki) mnie i mężowi najbardziej smakuje z kluskami śląskimi albo pyzami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń