Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Gulasz z ciecierzycą i jajkami sadzonymi"
Dziś pierwszy raz przedstawiam wam mój przepis na Sernik jaglany na zimno. Bo...
Odsłon: 122
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 304
Dziś pierwszy raz przedstawiam wam mój przepis na Sernik jaglany na zimno. Bo...
Odsłon: 122
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 304
Składniki
Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Paprykę osącz z zalewy, pokrój na kawałki. Wędlinę potnij w paski lub w grubą kostkę. Fasolę i ciecierzycę osącz na sitku. W szerokim garnku o grubym dnie rozgrzej olej. Zeszklij na nim czosnek i cebulę. Dołóż mięso, kawałki wędliny, paprykę oraz ciecierzycę i fasolę. Smaż 10 minut.
Dołóż pomidory z puszki. Duś razem kolejne 10 minut. W tym czasie często mieszaj, by nie przywarły do dna garnka. Pod koniec duszenia przypraw na pikantnie płatkami chili, kuminem, słodką papryką ,solą, pieprzem i cukrem.
W gulaszu zrób 4 wgłębienia. Wbij do nich jajka. Naczynie wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 st. Piecz 10-12 minut, aż białka jajek się zetną, ale żółtka będą jeszcze płynne. Lekko oprósz je solą. Danie posyp posiekaną natką pietruszki.
Gotowy gulasz podawaj z grzankami. Jeśli lubisz, przed upieczeniem natrzyj kromki bułki oliwą z roztartym czosnkiem albo ziołami.Źródło: Tina