Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Gulasz z dyni i kiełbasy zapieczony na cieście"
Takie danie można podawać z ryżem lub kaszą. Jest proste i szybkie do przygot...
Odsłon: 165
Propozycja na przekąskę lub danie główne, które można podać z frytkami lub ry...
Odsłon: 15541
Omlet to sposób na pyszne i sycące śniadanie, które doda nam energii na cały...
Odsłon: 169
Pieczona marchewka i pasternak to część tzw. roast dinner w Anglii, który skł...
Odsłon: 114
Takie danie można podawać z ryżem lub kaszą. Jest proste i szybkie do przygot...
Odsłon: 165
Propozycja na przekąskę lub danie główne, które można podać z frytkami lub ry...
Odsłon: 15541
Omlet to sposób na pyszne i sycące śniadanie, które doda nam energii na cały...
Odsłon: 169
Pieczona marchewka i pasternak to część tzw. roast dinner w Anglii, który skł...
Odsłon: 114
Składniki
Dynię opłucz, wytrzyj. Obierz ze skórki, usuń środek z pestkami, a miąższ pokrój w niezbyt grubą kostkę. Marchewki obierz, opłucz, pokrój na większe kawałki. Ugotuj w posolonej wodzie, osącz. Groszek wsyp na posolony wrzątek, gotuj 5 min, osącz. Wędlinę pokrój na kawałeczki, zrumień na oleju.
Brukselki oczyść, zalej posoloną wodą, gotuj 10 min, osącz. Cukinię umyj, pokrój na kawałki. Pieczarki oczyść, pocierając wilgotnym ręcznikiem, potnij na ćwiartki. Na dużej patelni roz grzej 2 łyżki oliwy. Obsmaż cu kinię, pieczarki oraz dynię.
Wszystkie przygotowane przełóż do jednej miski. Oprósz je solą i pieprzem. Dodaj obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek, wsyp także zioła prowansalskie (rozetrzyj je w dłoni, by dały więcej aromatu) i wszystko delikatnie wymieszaj.
Ciasto francuskie ostrożnie rozwiń i wylep nim okrągłą, natłuszczoną (niezbyt grubo) formę. Wyłóż przygotowane . Jajka zmiksuj ze śmietaną, przypraw. Sosem równomiernie polej tartę. Piecz 20–30 min w temp. 200 st.Źródło: Tina