Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niebiańsko pyszny i piekielnie ostry przepis na gulasz
Polecam. Pychota. Samo dobro.
Odsłon: 1665
Polecam. Pychota. Samo dobro.
Odsłon: 1665
Składniki
Fasolę namaczamy w zimnej wodzie i odstawiamy na 24 h. Do czynności właściwych przystępujemy po namoczeniu fasoli :) fasole gotujemy do lekko twardego stanu w tej wodzie w której się moczyła. W garnku, w którym będziemy dusić gulasz podsmażamy cebule pokrojoną w piórka. pilnujemy żeby nie zbrązowiała tylko zmiękła. Do miękkiej cebuli dorzucamy pokrojone w kostkę mięso i obsmażamy. Po kilku minutach dolewamy szklankę zimnej wody i dusimy. Gdyby woda za bardzo odparowała możemy dodać jeszcze szklankę. Woda nie może przykrywać mięsa. W między czasie w osobnym naczyniu przygotowujemy mieszankę: 2 szklanki wody, 2 łyżki octu i w podanych ilościach cukier, curry, sól, chilli ( dla amatorów mocnych wrażeń proponuje 1 łyżeczkę chilli) kurkumę. Mieszamy aby składniki dokładnie się połączyły. Do tego wrzucamy rodzynki żeby zmiękły. Jak mięso będzie już miękkie zalewamy je przygotowanym "roztworem" i mieszamy, przykrywamy i dusimy 10 min. Dodajemy pokrojone w miare małe kawałki (ale nie drobnice jak na sałatkę) i fasolę. Dusimy jakieś 15 min. Oryginalnie danie podawane jest z ryżem, ale jest tak syte, że spokojnie wystarczą lekko podgrzane tortille do sosu. Gdyby było za ostre można dodać śmietanę i lekko rozmieszać Smacznego!!!!!!!!!!