Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz z Kani

Gulasz z Kani

Autor:

Przepisów i artykułów: 11 Ocena: 80

Dodano:

Odsłon: 4513

Czubajka Kania jest jednym z najbardziej aromatycznych grzybów. Pachnie orzechowo a smak ma intensywny dlatego nie poleca się przesmażania gdyż traci walory smakowe.

Składniki

  • 5 dorodnych grzybów, bądź więcej mniejszych
  • boczek surowy
  • cebula
  • marchew
  • majeranek
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka papryki wędzonej
  • 1,5l bulionu ..ja wziełam wołowy
  • opcjonalnie śmietana lub jogurt nat.
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Gulasz z Kani

Przygotowanie

  1. -W garnku lub woku rozgrzewamy parę łyżek oleju lub oliwy, wrzucamy posiekaną cebulkę, czosnek i pokrojony w kosteczkę boczek (wedle uznania)

    -startą marchewkę dorzucamy do cebulki

    -kroimy umyte kapelusze Kani ( bez nóżek) kroimy w paski, chwileczkę podsmażamy

    - dodajemy majeranek (1 łyżka) i paprykę wędzoną z paczki(pół łyżki)

    -zalewamy bulionem, dusimy tak z 10-15 minut.

    Można dodać na koniec natkę pietruszki. Opcjonalnie zabielić śmietaną.
    Pycha....nawet nie zdążyłam robić zdjęcia ://

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń