Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Hałuszki z pesto"
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5353
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 816
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 938
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 148
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5353
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 816
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 938
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 148
Składniki
Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź i od razu ugnieć tłuczkiem do ziemniaków. Poczekaj, aż piure ostygnie.
Twaróg zmiel. Masę ziemniaczaną wyłóż na podsypaną mąką stolnicę i dodaj twaróg. Wbij jajko i wsyp mąkę ziemniaczaną. Zagnieć ciasto, dosypując mąkę pszenną z kurkumą, solą i pieprzem. Ciasto podziel na małe porcje, każdą rozwałkuj na cienki wałeczek i pokrój na małe kawałeczki. Gotuj w osolonym wrzątku, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmij na sitko i przelej olejem.
Cebulę potnij w talarki. Pomidory rozdrobnij blenderem, zmiksuj z orzechami, czosnkiem, papryczką i oliwą. Posól.
Hałuszki ułóż w formie wysmarowanej oliwą. Wyłóż na wierzch pesto i podsmażone talarki cebuli. Przykryj folią aluminiową i piecz 12 minut w 180°C. Udekoruj bazylią.Źródło: Naj