Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Hałuszki z pesto"
Schab faszerowany to już w pewnym sensie tradycyjne mięsko na świątecznym sto...
Odsłon: 20
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 136
Świąteczne smaki.
Odsłon: 110
Schab faszerowany to już w pewnym sensie tradycyjne mięsko na świątecznym sto...
Odsłon: 20
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 136
Świąteczne smaki.
Odsłon: 110
Składniki
Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź i od razu ugnieć tłuczkiem do ziemniaków. Poczekaj, aż piure ostygnie.
Twaróg zmiel. Masę ziemniaczaną wyłóż na podsypaną mąką stolnicę i dodaj twaróg. Wbij jajko i wsyp mąkę ziemniaczaną. Zagnieć ciasto, dosypując mąkę pszenną z kurkumą, solą i pieprzem. Ciasto podziel na małe porcje, każdą rozwałkuj na cienki wałeczek i pokrój na małe kawałeczki. Gotuj w osolonym wrzątku, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmij na sitko i przelej olejem.
Cebulę potnij w talarki. Pomidory rozdrobnij blenderem, zmiksuj z orzechami, czosnkiem, papryczką i oliwą. Posól.
Hałuszki ułóż w formie wysmarowanej oliwą. Wyłóż na wierzch pesto i podsmażone talarki cebuli. Przykryj folią aluminiową i piecz 12 minut w 180°C. Udekoruj bazylią.Źródło: Naj