Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Imprezowe miniszaszłyczki"
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1289
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 120
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 52
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1289
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 120
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 52
Składniki
porcji, czas ok. 30 min; porcja – 130 kcal, cena 1,90 zł.
Kajzerki pokrój na kawałki, skrop w misce mlekiem, pozostaw do namoczenia. W tym czasie mięso mielone (np. wieprzowo-wołowe) wymieszaj z obraną i drobno posiekaną cebulą.
Do masy mięsnej wbij jedno całe jajko. Dodaj keczup, musztardę oraz namoczoną i delikatnie odciśniętą kajzerkę. Całość starannie wymieszaj, wyrób gładką masę. Dopraw ją do smaku solą i pieprzem.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Z przygotowanej masy mięsnej formuj w dłoniach niewielkie pulpeciki. Ułóż je na blasze do pieczenia.
Blachę wstaw do piekarnika. Piecz pulpeciki na złoty kolor (ok. 20 minut). Wyjmij, lekko przestudź. W tym czasie osącz z zalewy korniszony oraz faszerowane papryką zielone oliwki. Przygotuj specjalne widelczyki do koreczków, małe ozdobne szpadki lub wykałaczki.
Na każdą szpadkę nadziewaj po 1-2 pulpeciki oraz po korniszonie lub faszerowanej oliwce. Przygotowane przekąski wstaw do miseczki lub wbij w połówkę jabłka.
W osobnym naczyniu wymieszaj majonez z keczupem. Sos dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj na stół do miniszaszłyczków.
Dobra rada Pulpety będą delikatne, jeśli bułkę namoczysz w śmietanie.Źródło: Świat kobiety