Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Indycze sznycelki w sosie bolońskim serwowane ze spaghetti"
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 1084
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 692
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 1201
Taki obiad często robiła babcia. Uwielbiam to połączenie domowego makaronu, k...
Odsłon: 263
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 1084
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 692
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 1201
Taki obiad często robiła babcia. Uwielbiam to połączenie domowego makaronu, k...
Odsłon: 263
Składniki
ok. 45 minut
Marchewki, cebulę i czosnek obrać. Marchewki pokroić w kosteczkę. Cebulę posiekać. Czosnek drobno posiekać, ewentualnie przepuścić przez praskę.
Na dużej patelni rozgrzać oliwę. Zrumienić na niej mielone mięso. Dołożyć marchewki, cebulę i czosnek. Wymieszać z koncentratem pomidorowym. Podlać bulionem warzywnym. Przyprawić do smaku solą oraz pieprzem. Dołożyć rozgniecione pomidory z puszki i wsypać mieszankę włoskich ziół. Całość doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć płomień i dusić mięsny sos 8-10 minut. Mozzarellę odsączyć, pokroić na plasterki.
W tym czasie makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu podanego na opakowaniu. Sznycle opłukać, każdy przeciąć na pół. Kawałki mięsa cienko rozbić pomiędzy dwiema warstwami folii spożywczej. Na patelni rozgrzać smalec. Kłaść kotleciki, smażyć po dwie minuty z każdej strony. Pod koniec poprószyć je solą i pieprzem.
Sznycelki przełożyć do żaroodpornej formy albo na blachę przykrytą pergaminem. Na każdym sznycelku położyć po dwie łyżki mięsnego sosu i przykryć plasterkami mozzarelli. Zapiekać 4-5 minut w mocno rozgrzanym piekarniku ustawionym na funkcję grillowanie.
Ugotowany makaron odcedzić. Pozostały sos wymieszać z makaronem. Serwować jako dodatek do sznycelków. Danie posypać listkami bazylii.Źródło: Życie na gorąco