Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Indycze sznycelki w sosie bolońskim serwowane ze spaghetti"
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1263
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 43
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1284
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 219
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1263
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 43
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1284
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 219
Składniki
ok. 45 minut
Marchewki, cebulę i czosnek obrać. Marchewki pokroić w kosteczkę. Cebulę posiekać. Czosnek drobno posiekać, ewentualnie przepuścić przez praskę.
Na dużej patelni rozgrzać oliwę. Zrumienić na niej mielone mięso. Dołożyć marchewki, cebulę i czosnek. Wymieszać z koncentratem pomidorowym. Podlać bulionem warzywnym. Przyprawić do smaku solą oraz pieprzem. Dołożyć rozgniecione pomidory z puszki i wsypać mieszankę włoskich ziół. Całość doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć płomień i dusić mięsny sos 8-10 minut. Mozzarellę odsączyć, pokroić na plasterki.
W tym czasie makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu podanego na opakowaniu. Sznycle opłukać, każdy przeciąć na pół. Kawałki mięsa cienko rozbić pomiędzy dwiema warstwami folii spożywczej. Na patelni rozgrzać smalec. Kłaść kotleciki, smażyć po dwie minuty z każdej strony. Pod koniec poprószyć je solą i pieprzem.
Sznycelki przełożyć do żaroodpornej formy albo na blachę przykrytą pergaminem. Na każdym sznycelku położyć po dwie łyżki mięsnego sosu i przykryć plasterkami mozzarelli. Zapiekać 4-5 minut w mocno rozgrzanym piekarniku ustawionym na funkcję grillowanie.
Ugotowany makaron odcedzić. Pozostały sos wymieszać z makaronem. Serwować jako dodatek do sznycelków. Danie posypać listkami bazylii.Źródło: Życie na gorąco