Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Indyk pod kruchym ciastem"
Świąteczne smaki.
Odsłon: 86
Efekt wędzenia w garnku na bardzo drobnych zrębkach olcha/buk.
Odsłon: 53
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 89
Pierniczki to smak i aromat świąt A takie nadziewane powidłami i oblane deli...
Odsłon: 183
Świąteczne smaki.
Odsłon: 86
Efekt wędzenia w garnku na bardzo drobnych zrębkach olcha/buk.
Odsłon: 53
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 89
Pierniczki to smak i aromat świąt A takie nadziewane powidłami i oblane deli...
Odsłon: 183
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj pokrojone masło. Wlej 1–2 łyżki zimnej wody. Dosyp sól (do smaku). szybko zagnieć. Z ciasta uformuj kulę, zawiń ją w folię spożywczą i włóż do lodówki.
2. Boczek pokrój w kosteczkę. Cebule oraz czosnek obierz, posiekaj drobno. Grzyby oczyść, opłucz, potnij na kawałki. Mięso z indyka umyj, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w większą kostkę. Posyp solą i pieprzem, wymieszaj. Na patelni rozgrzej 2–3 łyżki oleju. Włóż mięso i usmaż je na rumiano. Przełóż do rondla.
Na patelnię wrzuć boczek. Smaż, aż zacznie robić się chrupiący. Dodaj cebulę z czosnkiem, a po ok. 3 min smażenia dołóż grzyby. Oprósz solą i pieprzem. Smaż 5 min, przełóż do indyka. Podlej winem i bulionem, dodaj posiekane igiełki rozmarynu. Duś na małym ogniu ok. 15 min.
2/3 schłodzonego ciasta rozwałkuj, wylep nim spód i brzegi formy. Ponakłuwaj ciasto widelcem. Wyłóż mięso. Pozostałe ciasto rozwałkuj, plackiem przykryj mięso. Wierzch posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz 30 min w temp. 200 st.Źródło: Tina