Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Indyk z ananasem i ryżem"
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 262
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1096
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 262
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1096
Składniki
Obraną cebulę i czosnek drobno siekamy. Podsmażamy krótko na rozgrzanym oleju, dodajemy ryż i curry, mieszamy. Wlewamy 200 ml wody oraz mleko kokosowe, doprawiamy solą i gotujemy na małym ogniu 20 minut.
Krążki ananasa odcedzamy z zalewy, którą zachowujemy. Owoce kroimy na mniejsze kawałki. Obrany ze skórki imbir drobno siekamy. Papryczkę chili kroimy w cienkie krążki.
Umyte i osuszone kotlety z piersi indyka oprószamy pieprzem, solą i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Mięso przekładamy na talerz i na tym samym tłuszczu podsmażamy krótko imbir, chili i ananasy. Dodajemy zalewę i gotujemy kilka chwil, aby odparował nadmiar płynu. Doprawiamy solą. Zagęszczamy mąką kukurydzianą.
Do sosu przekładamy kotlety, mieszamy. Podajemy z ryżem, posypane grubo pokrojoną dymką.Źródło: Rewia