Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Involtini ze szpinakiem i polentą. Roladki cielęce po włosku"
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 218
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1011
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 512
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666489
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 218
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1011
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 512
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666489
Składniki
ok. 50 minut
Szpinak przebrać, opłukać, osączyć. Obrać i posiekać czosnek oraz 1 cebulę. W garnku rozgrzać łyżkę oleju. Zeszklić na nim cebulę z czosnkiem. Zmniejszyć płomień, smażyć jeszcze 2 minuty. Dołożyć szpinak i smażyć razem pod przykryciem 4 minuty. Pod koniec doprawić solą oraz gałką muszkatołową.
Drugą cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Pomidory pokroić na połówki. Mięso opłukać, osuszyć, poprószyć solą i pieprzem. Na sznyclach rozłożyć plasterki szynki i szpinak. Zwinąć w roladki, spiąć wykałaczkami. W garnku zagotować śmietanę z mlekiem i 700 ml wody. Dodać masło i łyżeczkę soli. Wsypać kaszkę kukurydzianą. Mieszając, gotować 4-5 minut. Potem zmniejszyć płomień i gotować około 15 minut, aż masa stanie się gęsta. W czasie gotowania kaszkę często mieszać, aby nie przywarła do dna garnka.
Na patelni rozgrzać pozostały olej. Włożyć roladki, smażyć 4 minuty. Tuż przed końcem dodać cebulę oraz pomidory. Mięso zdjąć z patelni. Tłuszcz ze smażenia wymieszać z listkami szałwii. (trochę szałwii można zostawić do dekoracji). Dolać bulion wołowy. Sos posolić do smaku i wymieszać z octem balsamicznym. Gotować bez przykrycia 5 minut.
Polentę przyprawić solą i gałką muszkatołową. Wyłożyć na talerze. Obok położyć roladki. Polać sosem szałwiowym i obłożyć pomidorkami. Udekorować szałwią.
Involtini to włoskie określenie wszelkiego rodzaju roladek, zrazów – zarówno mięsnych, jak i warzywnych. Nazwa wywodzi się od słowa „voltare”, czyli „obracać”.Źródło: Życie na gorąco