Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Jabłka w cieście"
Kokosowy deser z herbatnikami i słodką, chrupiącą kokosową pierzynką. Deser j...
Odsłon: 8737
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 82
Kokosowy deser z herbatnikami i słodką, chrupiącą kokosową pierzynką. Deser j...
Odsłon: 8737
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 82
Składniki
Jabłka (najlepsze będą aromatyczne winne odmiany) umyj dokładnie pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, obierz ze?skórki. Usuń ostrożnie gniazda nasienne i?pokrój owoce w?niezbyt grube krążki.
Mąkę przesiej do miski. Jajka umyj. Oddziel białka od żółtek. Żółtka dodaj do mąki razem ze szczyptą soli, cukrem, płaską łyżeczką proszku do pieczenia oraz taką ilością gazowanej wody mineralnej, aby uzyskać ciasto o konsystencji gęstej śmietany.
Ciasto odstaw na?kilkanaście minut. W?tym samym czasie białka ubij na?sztywną pianę z?dodatkiem odrobiny soli. Dodaj do?przygotowanego ciasta, bardzo delikatnie wymieszaj.
W głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzej olej do głębokiego smażenia. Pokrojone w krążki jabłka maczaj w gęstym cieście. Smaż po 2-3 minuty z każdej strony tak, by ciasto nabrało złotego koloru.
Usmażone krążki jabłek układaj na papierowym ręczniku kuchennym, aby je osączyć z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem na stół posyp cukrem pudrem wymieszanym ze zmielonym cynamonem. Możesz też serwować do nich w osobnej miseczce dżem.Źródło: Świat kobiety