Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Jabłka w cieście"
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4945
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13368
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5828
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7507
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4945
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13368
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5828
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7507
Składniki
Jabłka (najlepsze będą aromatyczne winne odmiany) umyj dokładnie pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, obierz ze?skórki. Usuń ostrożnie gniazda nasienne i?pokrój owoce w?niezbyt grube krążki.
Mąkę przesiej do miski. Jajka umyj. Oddziel białka od żółtek. Żółtka dodaj do mąki razem ze szczyptą soli, cukrem, płaską łyżeczką proszku do pieczenia oraz taką ilością gazowanej wody mineralnej, aby uzyskać ciasto o konsystencji gęstej śmietany.
Ciasto odstaw na?kilkanaście minut. W?tym samym czasie białka ubij na?sztywną pianę z?dodatkiem odrobiny soli. Dodaj do?przygotowanego ciasta, bardzo delikatnie wymieszaj.
W głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzej olej do głębokiego smażenia. Pokrojone w krążki jabłka maczaj w gęstym cieście. Smaż po 2-3 minuty z każdej strony tak, by ciasto nabrało złotego koloru.
Usmażone krążki jabłek układaj na papierowym ręczniku kuchennym, aby je osączyć z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem na stół posyp cukrem pudrem wymieszanym ze zmielonym cynamonem. Możesz też serwować do nich w osobnej miseczce dżem.Źródło: Świat kobiety