Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Jaglane kotleciki"
Kokosowy deser z herbatnikami i słodką, chrupiącą kokosową pierzynką. Deser j...
Odsłon: 8753
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 84
Kokosowy deser z herbatnikami i słodką, chrupiącą kokosową pierzynką. Deser j...
Odsłon: 8753
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 84
Składniki
Marchewkę zetrzyj na tarce. Wrzuć do osolonej wody wraz z kurkumą i listkami laurowymi. Zagotuj. Kaszę kilkakrotnie przelej na sitku zimną wodą. Wsyp do wrzątku, przykryj i gotuj na małym ogniu, aż wchłonie się cały płyn.
Jeśli kasza jest jeszcze twardawa, dolej troszkę wody i gotuj dalej. Brokuł posiekaj i zalej wrzątkiem na 5 minut, odcedź. Czosnek posiekaj. Posiekane warzywa zmieszaj z kaszą (bez listków laurowych!). Dodaj jajko, ser, otręby i zieleninę. Dopraw curry, solą i pieprzem, wymieszaj. Wstaw do lodówki na 40 minut, by masa zgęstniała.
Uformuj okrągłe kotleciki. Możesz rozwałkować masę na grubość niecałego centymetra i wycinać szklanką równe placuszki. Resztki masy zagnieć i ponownie rozwałkuj. Olej rozgrzej na patelni. Placki smaż na rumiano. Podawaj prosto z patelni ze szklanką zimnej maślanki.Źródło: Naj