Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Jarzynowa pizza z boczkiem"
Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...
Odsłon: 13
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 484
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1990
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3978
Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...
Odsłon: 13
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 484
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1990
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3978
Składniki
Ciasto wyjmij wcześniej na blat kuchenny, aby zyskało temperaturę pokojową. Cebulę obierz, po- siekaj. Boczek pokrój w jak najmniejszą kosteczkę. Kapustę oczyść z wierzchnich liści, wytnij głąb, a resztę opłucz i drobno poszatkuj.
W garnku rozgrzej łyżkę oleju. Usmaż na nim na chrupiąco boczek, dołóż cebulę, zeszklij. Dodaj kapustę, przypraw solą i pieprzem, podlej bulionem, dodaj koncentrat pomidorowy i duś pod przykryciem 15 min. Bigosik zakwaś sokiem z cytryny, ew. dopraw do smaku.
Ciasto na pizzę rozwiń i rozwałkuj. Placek przenieś na wyłożoną pergaminem blachę z piekarnika. Posmaruj go śmietaną i równomiernie przykryj bigosikiem, pozostawiając wolne brzegi. Piecz 15 min w 200 st. Szczypiorek opłucz, posiekaj, wymieszaj z jogurtem. Sos przypraw i podaj do pizzy.
Jeszcze lepszy smak!
Placek posmarowany kwaśną śmietaną posyp posiekaną świeżą szałwią, oprósz słodką papryką i dopiero przykryj bigosikiem.Źródło: Tina