Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kacze udka w glazurze"
Udka kurczaka to już taka standardowa potrawa. Wystarczy jednak go trochę uro...
Odsłon: 12179
Zimna przystawka z kaczego udka podana z plasterkiem pomarańczy.
Odsłon: 692
Udka w tym wydaniu są bardzo smaczne i aromatyczne.
Odsłon: 4015
Pyszna propozycja na weekendowe (i nie tylko) śniadanie, które przygotujecie...
Odsłon: 789
Przepis dnia
Dziś mam dla Was orzeźwiającą propozycję dla miłośników słodkości – pyszny de...
Odsłon: 12562
Soczysty kurczak, ciągnący się ser, aromatyczny koperek i chrupiąca panierka...
Odsłon: 1020
Sałatka owocowa to świetny pomysł na śniadanie lub słodką przekąskę. Warto si...
Odsłon: 201
Pyszna propozycja na weekendowe (i nie tylko) śniadanie, które przygotujecie...
Odsłon: 789
Przepis dnia
Dziś mam dla Was orzeźwiającą propozycję dla miłośników słodkości – pyszny de...
Odsłon: 12562
Soczysty kurczak, ciągnący się ser, aromatyczny koperek i chrupiąca panierka...
Odsłon: 1020
Sałatka owocowa to świetny pomysł na śniadanie lub słodką przekąskę. Warto si...
Odsłon: 201
Składniki
Udka kacze umyj, osusz i ułóż w nasmarowanej olejem brytfannie. Oprósz je solą i skrop sokiem wyciśniętym z jednej pomarańczy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 190 st. Piecz ok. 50 minut. Co pewien czas podlewaj udka wytapiającym się tłuszczem.
Boczek pokrój w plasterki. 2-3 plasterki posiekaj w kosteczkę. Obierz cebule, pokrój na ósemki. Marchewki oczyść, pokrój w plasterki. Plasterki boczku, cebulę i marchew wrzuć do brytfanny. Udka posyp posiekanym boczkiem. Piecz jeszcze 20 min.
Imbir obierz, zetrzyj na tarce. Wymieszaj z miodem, sokiem z drugiej pomarańczy, solą oraz pieprzem do smaku. Udka posmaruj glazurą. Zapiekaj 3-4 min. Podawaj z marchewką, cebulą i boczkiem.
porcji, czas ok. 90 min; porcja – 410 kcal, cena 5 zł.
Podczas pieczenia kaczki, nie należy nakłuwać mięsa. Powoduje to bowiem wyciekanie cennych soków. Mięso może po upieczeniu być suche i łykowate. Nie powinno się również zbyt często otwierać piekarnika, bo para zacznie się ulatniać, a wilgotność w piekarniku obniży się.Źródło: Świat kobiety
Przepisy Dania główne
Dania główne
Młode ziemniaki z tymiankiem-nasze ulubione
Dania główne
Kurczak z mozzarellą i koperkiem
Dania główne
Pierogi z mięsem surowym
Dania główne
Karkówka w warzywach
Młode ziemniaki z tymiankiem-nasze ulubione
Nasze ulubione i najsmaczniejsze młode ziemniaki w mundurkach gotowane i pod...
Odsłon: 44
Kurczak z mozzarellą i koperkiem
Soczysty kurczak, ciągnący się ser, aromatyczny koperek i chrupiąca panierka...
Odsłon: 1020