Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przygotowałam kaczkę natartą czosnkiem i zamarynowaną w cebuli i soku z pomarańczy i cytryny. Kaczka pieczona w piekarniku, polewana bulionem.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 280
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1381
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4285
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 280
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1381
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4285
Składniki
Cebule obrać z łupinek i drobno pokroić. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.
Pomarańcze i cytryny umyć, przekroić na połówki i wycisnąć sok.
Kaczkę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Kaczkę natrzeć czosnkiem, obłożyć cebulą i zalać sokiem z pomarańcz i cytryn. Kaczkę włożyć do lodówki na noc.
Po wyjęciu z lodówki oczyścić kaczkę z cebuli ( cebulę z sokiem zachować ) i natrzeć przyprawą do gęsi. W brytfannie rozgrzać olej i obsmażyć kaczkę. Kaczkę przełożyć do naczynia do zapiekania z rusztem.
W tłuszczu z opiekania kaczki usmażyć cebulę i przełożyć do kaczki. Do cebuli wlać 500 ml wody. Naczynie włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C góra - dół i piec 120 minut. Co jakiś czas polewać kaczkę bulionem. Gdy kaczka za szybko się rumieni, przykryć ją folią aluminiową. Po 120 minutach zdjąć folię i jeszcze 10 minut piec, żeby kaczka się zrumieniła.
Umytą pomarańczę i cytrynę pokroić w plasterki. Kaczkę przełożyć na półmisek i obłożyć plasterkami cytrusów. Sos zlać do rondla i zmiksować. Sos podać w sosjerce. Smacznego!