Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przygotowałam kaczkę natartą czosnkiem i zamarynowaną w cebuli i soku z pomarańczy i cytryny. Kaczka pieczona w piekarniku, polewana bulionem.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5500
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1000
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11971
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5117
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1424
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5500
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1000
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11971
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5117
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1424
Składniki
Cebule obrać z łupinek i drobno pokroić. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.
Pomarańcze i cytryny umyć, przekroić na połówki i wycisnąć sok.
Kaczkę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Kaczkę natrzeć czosnkiem, obłożyć cebulą i zalać sokiem z pomarańcz i cytryn. Kaczkę włożyć do lodówki na noc.
Po wyjęciu z lodówki oczyścić kaczkę z cebuli ( cebulę z sokiem zachować ) i natrzeć przyprawą do gęsi. W brytfannie rozgrzać olej i obsmażyć kaczkę. Kaczkę przełożyć do naczynia do zapiekania z rusztem.
W tłuszczu z opiekania kaczki usmażyć cebulę i przełożyć do kaczki. Do cebuli wlać 500 ml wody. Naczynie włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C góra - dół i piec 120 minut. Co jakiś czas polewać kaczkę bulionem. Gdy kaczka za szybko się rumieni, przykryć ją folią aluminiową. Po 120 minutach zdjąć folię i jeszcze 10 minut piec, żeby kaczka się zrumieniła.
Umytą pomarańczę i cytrynę pokroić w plasterki. Kaczkę przełożyć na półmisek i obłożyć plasterkami cytrusów. Sos zlać do rondla i zmiksować. Sos podać w sosjerce. Smacznego!