Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kaczka nadziewana owocami"
Takie danie można podawać z ryżem lub kaszą. Jest proste i szybkie do przygot...
Odsłon: 166
Propozycja na przekąskę lub danie główne, które można podać z frytkami lub ry...
Odsłon: 15543
Omlet to sposób na pyszne i sycące śniadanie, które doda nam energii na cały...
Odsłon: 172
Pieczona marchewka i pasternak to część tzw. roast dinner w Anglii, który skł...
Odsłon: 114
Takie danie można podawać z ryżem lub kaszą. Jest proste i szybkie do przygot...
Odsłon: 166
Propozycja na przekąskę lub danie główne, które można podać z frytkami lub ry...
Odsłon: 15543
Omlet to sposób na pyszne i sycące śniadanie, które doda nam energii na cały...
Odsłon: 172
Pieczona marchewka i pasternak to część tzw. roast dinner w Anglii, który skł...
Odsłon: 114
Składniki
170 min • Porcja 350 kcal • Koszt porcji ok. 4 zł • Przepis na 6 porcji
Kaczkę oczyszczam, myję i osuszam. Odcinam skrzydła oraz szyję. Nacieram ją w środku i z wierzchu majerankiem, solą i pieprzem. Cebulę kroję w piórka i wkładam do kaczki. Zostawiam kaczkę na noc w lodówce.
Na drugi dzień obieram gruszkę i jabłka, kroję w cząstki. Wkładam je oraz śliwki do kaczki. Tuszkę spinam szpilkami i układam w natłuszczonej brytfannie.
Naczynie wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C. Kaczkę piekę pod przykryciem około 2 godzin. Od czasu do czasu polewam ją powstałym sosem. 30 minut przed końcem pieczenia zdejmuję pokrywę, by wierzch się przyrumienił.
Magdalena Kaczmarek z PoznaniaŹródło: Kobieta i życie