Do góry

Dania główne Przepis na:

Kaczka z jabłkami

Kaczka z jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 592 Ocena: 5017

Dodano:

Odsłon: 2

Wypróbowany przepis na "Kaczka z jabłkami"

Składniki

  • 2 piersi z kaczki (po ok 40 dag)
  • 4 jabłka
  • 3-4 ziemniaki
  • garść orzechów włoskich
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki płynnego miodu (może być akacjowy lub malinowy)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • majeranek
  • sól kamienna
  • pieprz mielony
  • olej do smażenia
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kaczka z jabłkami

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój na ćwiartki. Ugotuj w osolonej wodzie.

  2. Pierś kaczki oczyść i opłucz. Skórkę natnij w kratkę. Tak przygotowane piersi natrzyj solą, pieprzem i majerankiem. Podsmaż na rozgrzanym oleju skórką do dołu, a po chwili odwróć na drugą stronę.

  3. Przełóż kaczkę do naczynia żaroodpornego. Na niej umieść ugotowane ziemniaki i całość polej wysmażonym tłuszczem. Piecz ok. 20 minut w 190°C.

  4. Jabłka umyj, odetnij górną część i delikatnie wydrąż łyżką środki. Orzechy pokrój, rodzynki sparz i dodaj do jabłek. Polej je miodem i skrop sokiem z cytryny.

  5. Umieść jabłka w naczyniu i wstaw również na 20 min do piekarnika.

  6. Agnieszka Rybak z Pruszcza Gdańskiego

    Źródło: Super TV

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń