Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kaczka z jabłkami jest świątecznym daniem obiadowym. Jedna dwukilowa kaczka wystarcza na około sześć dużych porcji, lub osiem mniejszych. Najlepiej przygotować mięso dzień przed podaniem. Do tego dania znakomicie pasują młode ziemniaczki gotowane w skurkach oraz buraczki z chrzanem lub sparzona czerwona kapustka z jabłkiem i cebulką.
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1629
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1403
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1427
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1514
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1629
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1403
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1427
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1514
Składniki
Wybierzcie kaczkę o wadze ok. 2 kg. Mięso zamoczcie w bardzo zimnej wodzie z dużą ilością soli na ok. 5 godzin. Po tym czasie mięso osuszcie. Kaczkę posólcie w środku i na zewnątrz, posypcie pieprzem i sporą ilością majeranku. Włóżcie całą kaczkę do dużego żaroodpornego naczynia z przykryciem. Do środka kaczki włożcie jabłka w skórkach poporcjowane na ósemki, na przemian z obraną cebulą również pokrojoną w ósemki. Resztę jabłek i cebuli ułużcie wokół mięsa. Wszytko delikatnie polejcie oliwą. Tak przygotowane mięso najlepiej odstawić na noc do chłodnego miejsca, ale można również piec od razu. Kaczkę wstaw do piekarniak nagrzanego do 200 stopni, po 30 min. zmniejsz temperaturę do 180 stopni. Mięso powinno się piec ok. 2 godzin. Kaczka nie wymaga podlewania wodą. Jabłka i cebula połączone z tłuszczem wytopionym z mięsa tworzą bardzo smaczny sos. Smacznego!