Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kaczka z jabłkami jest świątecznym daniem obiadowym. Jedna dwukilowa kaczka wystarcza na około sześć dużych porcji, lub osiem mniejszych. Najlepiej przygotować mięso dzień przed podaniem. Do tego dania znakomicie pasują młode ziemniaczki gotowane w skurkach oraz buraczki z chrzanem lub sparzona czerwona kapustka z jabłkiem i cebulką.
Wybierzcie kaczkę o wadze ok. 2 kg. Mięso zamoczcie w bardzo zimnej wodzie z dużą ilością soli na ok. 5 godzin.
Po tym czasie mięso osuszcie. Kaczkę posólcie w środku i na zewnątrz, posypcie pieprzem i sporą ilością majeranku. Włóżcie całą kaczkę do dużego żaroodpornego naczynia z przykryciem. Do środka kaczki włożcie jabłka w skórkach poporcjowane na ósemki, na przemian z obraną cebulą również pokrojoną w ósemki. Resztę jabłek i cebuli ułużcie wokół mięsa. Wszytko delikatnie polejcie oliwą.
Tak przygotowane mięso najlepiej odstawić na noc do chłodnego miejsca, ale można również piec od razu.
Kaczkę wstaw do piekarniak nagrzanego do 200 stopni, po 30 min. zmniejsz temperaturę do 180 stopni. Mięso powinno się piec ok. 2 godzin.
Kaczka nie wymaga podlewania wodą. Jabłka i cebula połączone z tłuszczem wytopionym z mięsa tworzą bardzo smaczny sos. Smacznego!
Z tego, co zostało z kaczki po odcięciu części do pieczenia, czyli grzbiet i...
Odsłon: 469
Tak pysznej zapiekanki jeszcze nie jedliście. Zapiekanka jest godna polecenia...
Odsłon: 255
Szybki i łatwy przepis na torcik czekoladowo wiśniowy na ciemnym biszkopcie z...
Odsłon: 15123
Delikatne, bardzo smaczne bułeczki posypane sezamem. Przepis na 20, 87 gramow...
Odsłon: 719
Przepis dnia
Pyszny i pożywny obiad ze składników, które zazwyczaj znajdziemy w każdej lod...
Odsłon: 2539
Tak pysznej zapiekanki jeszcze nie jedliście. Zapiekanka jest godna polecenia...
Odsłon: 255
Szybki i łatwy przepis na torcik czekoladowo wiśniowy na ciemnym biszkopcie z...
Odsłon: 15123
Delikatne, bardzo smaczne bułeczki posypane sezamem. Przepis na 20, 87 gramow...
Odsłon: 719
Przepis dnia
Pyszny i pożywny obiad ze składników, które zazwyczaj znajdziemy w każdej lod...
Odsłon: 2539
Składniki
Wybierzcie kaczkę o wadze ok. 2 kg. Mięso zamoczcie w bardzo zimnej wodzie z dużą ilością soli na ok. 5 godzin. Po tym czasie mięso osuszcie. Kaczkę posólcie w środku i na zewnątrz, posypcie pieprzem i sporą ilością majeranku. Włóżcie całą kaczkę do dużego żaroodpornego naczynia z przykryciem. Do środka kaczki włożcie jabłka w skórkach poporcjowane na ósemki, na przemian z obraną cebulą również pokrojoną w ósemki. Resztę jabłek i cebuli ułużcie wokół mięsa. Wszytko delikatnie polejcie oliwą. Tak przygotowane mięso najlepiej odstawić na noc do chłodnego miejsca, ale można również piec od razu. Kaczkę wstaw do piekarniak nagrzanego do 200 stopni, po 30 min. zmniejsz temperaturę do 180 stopni. Mięso powinno się piec ok. 2 godzin. Kaczka nie wymaga podlewania wodą. Jabłka i cebula połączone z tłuszczem wytopionym z mięsa tworzą bardzo smaczny sos. Smacznego!
Przepisy Dania główne
Dania główne
Pulpety w sosie pomidorowym
Dania główne
Bigos z młodej kapusty
Dania główne
Ryż z koktajlem truskawkowym
Dania główne
Krokiety w waflu
Pulpety w sosie pomidorowym
pulpety w sosie pomidorowym z ryżem zawsze dobre
Odsłon: 55
Bigos z młodej kapusty
Jeśli w twoim domu do tej pory nie gościł bigos z młodej kapusty, warto jak n...
Odsłon: 89