Do góry

Dania główne Przepis na:

Kapuściana lazania z ziemniakami

Kapuściana lazania z ziemniakami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1332 Ocena: 11267

Dodano:

Odsłon: 1

Smaczny pomysł na "Kapuściana lazania z ziemniakami"

Składniki

  • 50 dag mieszanego mięsa mielonego
  • 1/2 główki kapusty
  • 2 małe cebule
  • 75 dag ziemniaków
  • 1 puszka pomidorów
  • 20 dag tartego sera gouda
  • 1 ząbek czosnku
  • po 1/2 szklanki mleka i bulionu
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki umyć, obgotować w mundurkach. Cebule i czosnek obrać, posiekać i wraz z mięsem podsmażyć na oleju, dodać pomidory, doprawić. Liście kapusty ściąć, umyć, sparzyć.

  2. Ziemniaki obrać, pokroić w plastry. Masło stopić, zasmażyć z mąką, wlać bulion i mleko. Zagotować, doprawić gałką, dodać 1/4 startego sera.

  3. W naczyniu żaroodpornym przekładać plastry ziemniaków i kapustę na przemian z sosem mięsnym i z serowym. Posypać z wierzchu resztą goudy, zapiekać w piekarniku nagrzanym do 175°C przez ok. 45 min.

  4. ok. 75 minut

  5. Przed włożeniem do pieca danie można obłożyć plastrami pomidora, posypać natką pietruszki i dopiero na koniec tartym serem.

    Źródło: Twoje Imperium

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń