Do góry

Dania główne Przepis na:

Kapuśniak zagęszczony piure

Kapuśniak zagęszczony piure

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18990

Dodano:

Odsłon: 1

Wypróbowany przepis na "Kapuśniak zagęszczony piure"

Składniki

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 2 cebule
  • 50 dag kiełbasy
  • 60 dag ziemniaków
  • 1 łyżka masła
  • 50 ml mleka
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 l bulionu
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka kminku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • po 5 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
  • sól
  • 6 łyżek kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • mielona słodka papryka
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kapustę przepłucz na durszlaku letnią wodą, odciśnij i posiekaj dość drobno. Przełóż ją do garnka. Cebule obierz, pokrój w kostkę. Kiełbasę natomiast potnij w plasterki.

  2. Na patelni rozgrzej smalec. Zrumień na nim plasterki kiełbasy i przełóż je do kapusty. Na tłuszczu ze smażenia kiełbasy zeszklij cebulę. Całą zawartość patelni także przełóż do garnka. Wszystko zalej gorącym bulionem. Dodaj pokruszone liście laurowe, kminek, ziele angielskie oraz pieprz ziarnisty. Jeśli kapusta nie jest zbyt słona, wsyp także 1 łyżeczkę soli. Wszystko przemieszaj. Gdy bulion zacznie wrzeć, zmniejsz ogień, przykryj garnek pokrywką i gotuj ok. 40 min.

  3. W tym czasie ziemniaki obierz, pokrój na kawałki. Zalej posolonym wrzątkiem i ugotuj do miękkości. Gotowe kartofelki odcedź. Włóż do nich masło, wlej mleko i wszystko ugnieć tłuczkiem na piure. Przełóż masę do kapuśniaku i mieszaj, aż piure zagęści zupę. Dodaj majeranek, danie ew. ponownie przypraw. Podawaj z kwaśną śmietaną. Posyp mieloną papryką i natką pietruszki.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń