Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kapuśniak zagęszczony piure"
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 258
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 258
Składniki
Kapustę przepłucz na durszlaku letnią wodą, odciśnij i posiekaj dość drobno. Przełóż ją do garnka. Cebule obierz, pokrój w kostkę. Kiełbasę natomiast potnij w plasterki.
Na patelni rozgrzej smalec. Zrumień na nim plasterki kiełbasy i przełóż je do kapusty. Na tłuszczu ze smażenia kiełbasy zeszklij cebulę. Całą zawartość patelni także przełóż do garnka. Wszystko zalej gorącym bulionem. Dodaj pokruszone liście laurowe, kminek, ziele angielskie oraz pieprz ziarnisty. Jeśli kapusta nie jest zbyt słona, wsyp także 1 łyżeczkę soli. Wszystko przemieszaj. Gdy bulion zacznie wrzeć, zmniejsz ogień, przykryj garnek pokrywką i gotuj ok. 40 min.
W tym czasie ziemniaki obierz, pokrój na kawałki. Zalej posolonym wrzątkiem i ugotuj do miękkości. Gotowe kartofelki odcedź. Włóż do nich masło, wlej mleko i wszystko ugnieć tłuczkiem na piure. Przełóż masę do kapuśniaku i mieszaj, aż piure zagęści zupę. Dodaj majeranek, danie ew. ponownie przypraw. Podawaj z kwaśną śmietaną. Posyp mieloną papryką i natką pietruszki.Źródło: Tina