Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kapuśniak zagęszczony piure"
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11479
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 64
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 7837
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155028
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1091
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11479
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 64
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 7837
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155028
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1091
Składniki
Kapustę przepłucz na durszlaku letnią wodą, odciśnij i posiekaj dość drobno. Przełóż ją do garnka. Cebule obierz, pokrój w kostkę. Kiełbasę natomiast potnij w plasterki.
Na patelni rozgrzej smalec. Zrumień na nim plasterki kiełbasy i przełóż je do kapusty. Na tłuszczu ze smażenia kiełbasy zeszklij cebulę. Całą zawartość patelni także przełóż do garnka. Wszystko zalej gorącym bulionem. Dodaj pokruszone liście laurowe, kminek, ziele angielskie oraz pieprz ziarnisty. Jeśli kapusta nie jest zbyt słona, wsyp także 1 łyżeczkę soli. Wszystko przemieszaj. Gdy bulion zacznie wrzeć, zmniejsz ogień, przykryj garnek pokrywką i gotuj ok. 40 min.
W tym czasie ziemniaki obierz, pokrój na kawałki. Zalej posolonym wrzątkiem i ugotuj do miękkości. Gotowe kartofelki odcedź. Włóż do nich masło, wlej mleko i wszystko ugnieć tłuczkiem na piure. Przełóż masę do kapuśniaku i mieszaj, aż piure zagęści zupę. Dodaj majeranek, danie ew. ponownie przypraw. Podawaj z kwaśną śmietaną. Posyp mieloną papryką i natką pietruszki.Źródło: Tina