Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kapuśniak zagęszczony piure"
Zimowe brownie pełne korzennych przypraw i zielonego lukru z dodatkiem matcha...
Odsłon: 2850
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3925
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 639
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3857
Zimowe brownie pełne korzennych przypraw i zielonego lukru z dodatkiem matcha...
Odsłon: 2850
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3925
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 639
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3857
Składniki
Kapustę przepłucz na durszlaku letnią wodą, odciśnij i posiekaj dość drobno. Przełóż ją do garnka. Cebule obierz, pokrój w kostkę. Kiełbasę natomiast potnij w plasterki.
Na patelni rozgrzej smalec. Zrumień na nim plasterki kiełbasy i przełóż je do kapusty. Na tłuszczu ze smażenia kiełbasy zeszklij cebulę. Całą zawartość patelni także przełóż do garnka. Wszystko zalej gorącym bulionem. Dodaj pokruszone liście laurowe, kminek, ziele angielskie oraz pieprz ziarnisty. Jeśli kapusta nie jest zbyt słona, wsyp także 1 łyżeczkę soli. Wszystko przemieszaj. Gdy bulion zacznie wrzeć, zmniejsz ogień, przykryj garnek pokrywką i gotuj ok. 40 min.
W tym czasie ziemniaki obierz, pokrój na kawałki. Zalej posolonym wrzątkiem i ugotuj do miękkości. Gotowe kartofelki odcedź. Włóż do nich masło, wlej mleko i wszystko ugnieć tłuczkiem na piure. Przełóż masę do kapuśniaku i mieszaj, aż piure zagęści zupę. Dodaj majeranek, danie ew. ponownie przypraw. Podawaj z kwaśną śmietaną. Posyp mieloną papryką i natką pietruszki.Źródło: Tina