Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 28-03-2009
dla wielbicieli karkóweczki
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 596
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 11976
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13500
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2751
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 596
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 11976
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13500
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2751
Składniki
Karkówkę kroimy na plastry ok 0,5 cm, plaster dzielimy na 3 części i rozbijamy. każdy plaster polewamy olejem solimy, pieprzymy, posypujemy obficie papryką słodką, rozmarynem i niewielką ilością ziarenek kolendry.
Tak przyprawione bitki układamy warstwami w misce - na każdą bitkę kładziemy wcześniej pokrojony na cienkie listki czosnek. Karkówkę z przyprawami wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Oprószamy bitki w mące i podsmażamy, po czym przekładamy do garnka podlewamy wrzątkiem i dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok 50 min. Po tym czasie dodajemy do garnka pokrojoną włoszczyznę.
Dusimy jeszcze 15 min i przyprawiamy sosik do smaku. Na zdjęciu bitki podane ze świderkami i warzywkami ugotowanymi na parze.