Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne danie obiadowe na każda okazje. Karkówka zapiekana w kiszonej kapuście to jedno z moich ulubionych dan. Smakuje rewelacyjnie szczególnie w zimie. Mięso jest soczyste i tak miękkie, że można nim smarować chleb. Świetna propozycja na świąteczny obiad.
Pyszna ziemniaczana zapiekanka z mięsem mielonym pod jogurtową pierzynką.
Odsłon: 2404
Dzisiejsze pałki to szybki, prosty i smaczny przepis na obiad dla całej rodzi...
Odsłon: 253
Kiedyś już chyba wspominałem, że przepis na ten sernik otrzymałem od mojej ps...
Odsłon: 237
Pyszna ziemniaczana zapiekanka z mięsem mielonym pod jogurtową pierzynką.
Odsłon: 2404
Dzisiejsze pałki to szybki, prosty i smaczny przepis na obiad dla całej rodzi...
Odsłon: 253
Kiedyś już chyba wspominałem, że przepis na ten sernik otrzymałem od mojej ps...
Odsłon: 237
Składniki
Plastry karkówki umyć i wysuszyć papierowym ręcznikiem. Każdy z plastrów przyprawić solą i pieprzem. Przykryć i włożyć do lodówki na minimum godzinę. Zamarynowaną karkówkę obsmażyć na smalcu z obu stron. Kiedy karkówka się obrumieni, przełożyć ją na talerz a na tym samym tłuszczu zeszklić pokrojoną w piórka cebulę z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych.
Do zeszklonej cebulki dodać czosnek i chwilę podsmażyć. Kiedy czosnek zacznie intensywnie pachnieć, na patelnię dodać, odcedzoną kapustę kiszoną. Jeśli kapusta jest zbyt kwaśna można ją opłukać. Kapustę można również drobniej pokroić. Kapustę dobrze wymieszać z cebulą, doprawić solą i pieprzem i podsmażyć 10 minut. Kiedy kapusta lekko zmięknie dodać do niej pokrojone w kostkę jabłka, śliwki i szałwię Podsmażyć następne 5 minut. Kiedy jabłka zaczną robić się miękkie na patelnię przełożyć zrumienioną wcześniej karkówkę.
Dobrze przykryć ją kapustą. Jeśli jest taka potrzeba kapustę można podlać woda lub bulionem. Patelnię przykryć pokrywką i piec w 180 st. C przez 1 h i 30 minut. Jeśli nie posiadacie patelni, którą można używać w piekarniku, część usmażonej kapusty przełożyć do naczynia żaroodpornego wyłożyć na nią plastry mięsa i przykryć pozostałą kapustą. Naczynie przykryć i piec jak wyżej. Podawać na ciepło z ziemniakami lub innymi ulubionymi dodatkami. Smacznego!